Hopp til innhold

- Har fremdeles ikke fått lønn etter ett år

Den polske bygningsarbeideren Slawomir Dudek og kameraten Janusz Malkowski ble sendt på gaten i Lillesand da det norske byggefirmaet gikk konkurs i for ett år siden. Tilbake i Polen har de to fremdeles ikke fått lønna si.

Janusz Malkowski
Foto: Fellesforbundet

Det vakte sterke politiske reaksjoner da NRK i fjor høst fortalte om de to polakkene som ble nektet arbeidskontrakt, og fikk lønn på femti kroner timen for å utførte usikret og helsefarlig arbeid.

Møtte arbeiderne i Polen

Organisasjonsarbeider i Fellesforbundet, Thor Åge Christiansen har denne uka besøkt polakkene i Gdansk i Polen. Han forteller om fattige forhold, og en svært vanskelig økonomi for de to.

Thor Åge Christiansen

Thor Åge Christiansen møtte polakkene i Polen

Foto: Einar Kleveland / NRK

– Snart ett år etter at de ble satt på gaten, har de ikke fått en krone av det arbeidsgiveren skyldte.

Polakkene har hverken fått penger fra konkursboet eller Statens lønnsgarantifond.

I tillegg til hjemreisen på 1600 kroner, har de to måtte låne penger til advokathjelp og til oversetting av dokumenter, forteller Christiansen.

Etter at byggfirmaet de arbeidet for i Lillesand gikk konkurs i september i fjor, har polakkene søkt penger fra konkursboet, uten at de så langt har fått utbetalt utestående lønn.

– Det dreier seg om mellom 40 og 50 000 kroner, og dette er svært mye penger ut fra polske forhold, sier Christiansen.

– Sosial dumping


For et drøyt år siden fortalte NRK historien om Slawomir Dudek og Janusz Malkowski som ikke engang hadde penger til å komme seg hjem til Polen, etter å ha mistet jobben etter bare to måneder i Norge.

På en arbeidsplass i Lillesand kommune skal de sammen med fem andre utlendinger ha jobbet uten kontrakt og fast arbeidstid, for femti kroner timen. Arbeidet som var dårlig sikra og risikofylt, ble i tillegg utbetalt svart.

– Dette er alvorlig arbeidsmiljøkriminaliet og sosial dumping der ingen straffes, hevder Christiansen.

– Vil hjelpe polakkene

Fellesforbundet har tidligere hjulpet arbeiderne med å melde inn lønnskravene sine til konkursboet for firmaet de arbeidet i.

– Hvis boet ikke har nok midler, skal bobestyrer sende kravet videre til Statens lønnsgarantifond, som administreres av NAV.

Hvorfor dette ikke har skjedd skal forbundet nå undersøke nærmere.

Ifølge Christiansen har de to polakkene fått svært lite hjelp fra NAV eller andre for å få lønna si.

– Offentlige skjemaer og søknader må skrives på norsk eller engelsk, og det er veldig komplisert for disse menneskene som kun snakker polsk, sier Christansen.

– NAV har ikke fått lønnskrav

Kommunikasjonsrådgiver Pål Pedersen i NAV som administrerer Statens lønnsgarantifond, sier de ikke har fått noe lønnskrav fra polakkene, og at det er bobestyreren i det konkursrammede firmaet som har ansvaret for å fremme dette på vegne av tidligere ansatte.

Bobestyrer i det konkursrammede firmaet, advokat Cato Johanessen, sier til NRK at han mangler dokumentasjon på at de to polakkene har arbeidet for og mottatt lønn fra Husspesialisten.

– I dette tilfellet hevdet ledelsen i Husspesialisten at ingen av disse to polakkene har arbeidet direkte for Husspesialisten. Vi har sendt brev til de to arbeiderne der vi har bedt om at de sender oss arbeidskontrakten eller annen dokumentasjon som kan bevise at de har mottatt lønn, sier Johanessen.

Han sier at de aldri har fått svar på disse brevene, som ifølge advokaten ble sendt så langt tilbake som i november i fjor og i april i år.

– Brevene er sendt både på norsk og engelsk. Dersom vi nå får svar på disse brevene kan søknadene om lønn bli behandlet videre, sier Johanessen.

polakker

Januasz Malkowski og Slawomir Dudek i Lillesand etter å ha mistet jobben i fjor høst.

Foto: Leif Dalen

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,36 kr
Dyrest kl. 08 1,96 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %