Vindusvask 1. mai - Her vasker Torbjørn Mottang vinduer 1. mai på bygget som huser Kystverket og Mattilsynet. Fellesforbundet liker dårlig denne vindusvasken på arbeidernes internasjonale kampdag. - Foto: Privat /

Her vasker Torbjørn Mottang vinduer 1. mai på bygget som huser Kystverket og Mattilsynet. Fellesforbundet liker dårlig denne vindusvasken på arbeidernes internasjonale kampdag.

Foto: Privat

Får kritikk etter 1. mai-vask

Torbjørn Mottang i selskapet TM Stilrent vasket vinduer på bygget til Kystverket i Arendal 1. mai. Fellesforbundet i Aust-Agder er provosert over vindusvasken og raser mot både vindusvaskeren, Kystverket og Mattilsynet som holder til i bygget.

Vindusvasken som ble utført på 1. mai provoserer Fellesforbundet i Aust-Agder.

Arbeidene ble gjort på et offentlig leid bygg i Barbu i Arendal.

Mattilsynet og Kystverket som holder til i bygget, opplyser til NRK at de ikke kan ta ansvaret for arbeidet som ble utført 1. mai, fordi de kun er leietakere.

Regiondirektør i Kystverket Sør, Sven Arild Hansen, sier han ikke kjente til at vinduene skulle vaskes 1. mai.

Distriktsleder i Mattilsynet i Aust-Agder, Ragnhild Andersen Schei, beklager det som har skjedd, men kjenner ikke konkret til saken, og har ingen kommentar utover det.

– Provoserende

Men Fellesforbundet er meget provosert over både vindusvaskeren, Kystverket og Mattilsynet i denne saken.

– Dette er særdeles provoserende og veldig unødvendig å gjøre på 1. mai.

Det sier organisasjonsarbeider i Fellesforbundet Aust-Agder, Thor Åge Christiansen.

– Men har leietakerne som Kystverket og Mattilsynet noe med hva som skjer med bygget på 1. mai?

– Leietakerne har ansvar i den forstand at de skal sørge for at det ikke skjer noe annet arbeid der. Det er sikkert de som har bestilt vindusvask og dermed har de et ansvar, sier Christiansen.

– Er dette uvanlig?

– Det er svært uvanlig. Jeg vet bare om et par andre steder i Arendal hvor det var jobbing 1. mai, sier han.

– Hva tenker du om at offentlige etater er inne i bildet her?

– Det er jo ekstra ille og særlig når det skjer rett før en statssekretær skal på talerstolen og holde 1. mai-tale på Eydehavn. Det går egentlig ikke an, sier en oppgitt Christiansen.

Video Oppgitt over vindusvask - Foto: Nyhetsspiller /

Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet er oppgitt over vindusvask 1. mai.

– Ingen provokasjon

Vindusvasker Torbjørn Mottang sier til NRK Sørlandet at han ikke ønsket å provosere noen ved å vaske vinduer 1. mai.

Han er klar over at han vasket vinduer på 1. mai og at dette er arbeidernes internasjonale kampdag.

– Vi har det veldig travelt og mye å gjøre. Vi har mange kunder og gjør det vi kan for å tilfredsstille våre kunder og våre kunders behov, sier Mottang.

Han sier at det er stor rift om å leie lifter i Arendal, og at han hadde tilgang på en slik lift for å gjøre jobben denne dagen.

– Det er stor mangel på lifter og vi må gjøre jobben når vi får tak i en lift. Dette falt sammen med 1. mai, og i ettertid ser jeg at det ble litt dumt, sier Mottang.

Han poengterer at han ikke vasket vinduer for å provosere noen.

Video og TV-reportasjer

Den afghanske tolken Faizullah Muradi fikk i dag oppholdstillatelse i Norge - fem måneder etter at han ble kastet ut av landet. Nå har Muradi sikret seg en stor bok-kontrakt og begynner på historien om sitt liv - bare 22 år gammel:
Legevakten i Kristiansand ønsker at folk skal ringe før de møter opp. Altfor mange kommer til legevakten istedenfor å bruke fastlegen, og dette fører til lang ventetid.
Luftkvaliteten i Kristiansand kan være betydelig dårligere enn det målingene har vist. Det er nemlig feil på måleutstyret, og Miljødirektoratet truer med bøter dersom ikke kommunen rydder opp.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Lindesnes fyr har 265 dager i året der det blåser kuling eller kraftigere vind. Vi har vært med fyrvokter Kjell Olsen på fyret gjennom et helt år. Der møter vi både turister og skoleelever, og ikke minst en kraftig høststorm.

Lindesnes - 2014

Kraftige bevegelser og høye rop er hverdagen til 19 år gamle Espen Flak, som lider av Tourettes syndrom. Nå har han, som den første med denne lidelsen, blitt operert i Norge. Håpet er at de voldsomme plagene skal forsvinne.
Norsk dokumentar. Lumske farvann og kraftige stormer i Skagerrak har ført mange skip på grunn gjennom historien. Erik Bakkevig og hans dykkervenner leter etter spor av de dramatiske hendelsene under havoverflaten.

Vrakdykkerne - 2013