Vindusvask 1. mai - Her vasker Torbjørn Mottang vinduer 1. mai på bygget som huser Kystverket og Mattilsynet. Fellesforbundet liker dårlig denne vindusvasken på arbeidernes internasjonale kampdag. - Foto: Privat /

Her vasker Torbjørn Mottang vinduer 1. mai på bygget som huser Kystverket og Mattilsynet. Fellesforbundet liker dårlig denne vindusvasken på arbeidernes internasjonale kampdag.

Foto: Privat

Får kritikk etter 1. mai-vask

Torbjørn Mottang i selskapet TM Stilrent vasket vinduer på bygget til Kystverket i Arendal 1. mai. Fellesforbundet i Aust-Agder er provosert over vindusvasken og raser mot både vindusvaskeren, Kystverket og Mattilsynet som holder til i bygget.

Vindusvasken som ble utført på 1. mai provoserer Fellesforbundet i Aust-Agder.

Arbeidene ble gjort på et offentlig leid bygg i Barbu i Arendal.

Mattilsynet og Kystverket som holder til i bygget, opplyser til NRK at de ikke kan ta ansvaret for arbeidet som ble utført 1. mai, fordi de kun er leietakere.

Regiondirektør i Kystverket Sør, Sven Arild Hansen, sier han ikke kjente til at vinduene skulle vaskes 1. mai.

Distriktsleder i Mattilsynet i Aust-Agder, Ragnhild Andersen Schei, beklager det som har skjedd, men kjenner ikke konkret til saken, og har ingen kommentar utover det.

– Provoserende

Men Fellesforbundet er meget provosert over både vindusvaskeren, Kystverket og Mattilsynet i denne saken.

– Dette er særdeles provoserende og veldig unødvendig å gjøre på 1. mai.

Det sier organisasjonsarbeider i Fellesforbundet Aust-Agder, Thor Åge Christiansen.

– Men har leietakerne som Kystverket og Mattilsynet noe med hva som skjer med bygget på 1. mai?

– Leietakerne har ansvar i den forstand at de skal sørge for at det ikke skjer noe annet arbeid der. Det er sikkert de som har bestilt vindusvask og dermed har de et ansvar, sier Christiansen.

– Er dette uvanlig?

– Det er svært uvanlig. Jeg vet bare om et par andre steder i Arendal hvor det var jobbing 1. mai, sier han.

– Hva tenker du om at offentlige etater er inne i bildet her?

– Det er jo ekstra ille og særlig når det skjer rett før en statssekretær skal på talerstolen og holde 1. mai-tale på Eydehavn. Det går egentlig ikke an, sier en oppgitt Christiansen.

Video Oppgitt over vindusvask - Foto: Nyhetsspiller /

Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet er oppgitt over vindusvask 1. mai.

– Ingen provokasjon

Vindusvasker Torbjørn Mottang sier til NRK Sørlandet at han ikke ønsket å provosere noen ved å vaske vinduer 1. mai.

Han er klar over at han vasket vinduer på 1. mai og at dette er arbeidernes internasjonale kampdag.

– Vi har det veldig travelt og mye å gjøre. Vi har mange kunder og gjør det vi kan for å tilfredsstille våre kunder og våre kunders behov, sier Mottang.

Han sier at det er stor rift om å leie lifter i Arendal, og at han hadde tilgang på en slik lift for å gjøre jobben denne dagen.

– Det er stor mangel på lifter og vi må gjøre jobben når vi får tak i en lift. Dette falt sammen med 1. mai, og i ettertid ser jeg at det ble litt dumt, sier Mottang.

Han poengterer at han ikke vasket vinduer for å provosere noen.

Video og TV-reportasjer

Vi skal ut i skjærgården. I dag var det storkontroll av hummerteiner for å ta ulovlig fiskere. Og resultatet var oppløftende.
Politiet skal prioritere beslag av eiendeler som er skaffet til veie gjennon kriminalitet. Men politiet vegrer seg.
Flere leger slår alarm på grunn av det de kaller en fastlege-krise.
Stadig færre søker fastlegejobber, og kommuneleger frykter rekrutteringen skal gå fra vondt til verre.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Den vakre sørlandskysten slik den aller helst skal oppleves: Fra dekket på ei gammel seilskute. Trange sund, sol og regn og blankskurte svaberg. Ombord på den gamle hardangerjakta Mathilde møter vi et fast mannskap på fem, og sytten førstereis-seilere.

Mathilde - 2013

Norsk dokumentar. 
I juni var det to år siden norgeshistoriens største skogbrann herjet i Froland i Aust-Agder. Den vesle bygda Mykland med 350 mennesker ble aller hardest rammet. Brannen la under seg enorme skogområder, truet bygdesamfunnet og tok levebrød og livsmot fra mange. Men nå vil folk ha fart på bygda igjen. Med småbarnsmora Mari i spissen legger de store planer for framtida.

Mykland - 2009

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.