Hopp til innhold

Kripos i gang med søket etter brannårsak

LÆRDAL (NRK.no): Tekniske etterforskere fra Kripos kom mandag ettermiddag i gang med undersøkelser i brannruinene.

Kripos på brannstedet

Inntil nå har ikke forholdene på branntomta gjort det mulige for Kripos å kunne etterforske hva som startet storbrannen i Lærdal.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Nesten ett døgn etter at det først ble meldt om at brannen var under kontroll, kunne tekniske etterforskere fra Kripos mandag ettermiddag begynne sine undersøkelser i brannruinene.

Politioverbetjent Sølvi Harjo sier til NRK.no at politiets åstedsundersøkelse har som mål å finne ut hvor brannen startet, og hva som er årsaken.

– Det er absolutt ikke lett. Det blir en vanskelig oppgave, men vi tror vi skal klare å finne noe som kan fortelle hva som har skjedd.

– Hvor er det naturlig å starte?

– Det må vi se på, sier Harjo til NRK.no.

Meldte selv om brannen

Hun sier etterforskerne i første omgang må bruke tid på å få oversikt på stedet.

– Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta å gå gjennom hele området.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Kripos har startet brannundersøkelser i Lærdal.

VIDEO: politioverbetjent Sølvi Harjo i Kripos forteller om arbeidet med å lete etter spor i brannruinene.

Tidligere Kripos-etterforsker Reidar Nilsen mener det er viktig at etterforskerne begynner i området der man tror brannen startet. Han sier også at det i verste fall kan ta uker eller måneder før det foreligger en brannårsak, og presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Regionlensmann Åge Løseth sa på en pressekonferanse tidligere i dag at politiet har en formening om hvilket hus det er snakk om. Han sier politiet inntil nå ikke har kommet nærmere å kunne slå fast brannårsaken. Samtidig er det ikke noe som tyder på at det ligger noe kriminelt bak.

De er tidligere kjent at de første meldingene om brannen kom fra et bolighus i Kyrkjeteigen på Lærdalsøyri klokken 22.54 lørdag kveld. Det skal ha vært beboerne som selv meldte om brannen. Det viser loggen til 110-sentralen, som NRK har fått tilgang til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kripos på plass i Lærdal

To tekniske etterforskere fra Kripos er i gang med undersøkelser på branntomta. De bistår en teknisk etterforsker fra Sogn og Fjordane politidistrikt.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Har med elektrikere

Løseth opplyser til NRK at det nå er to tekniske etterforskere fra Kripos og en teknisk etterforsker fra Sogn og Fjordane politidistrikt som nå går i gang.

I tillegg har de med seg to fagkyndige elektrikere fra Eltilsynet i undersøkelsene.

– Vi har elektroingeniører med oss, som skal hjelpe oss med å gå gjennom elektrisk utstyr, bekrefter Harjo i Kripos.

Et titall hus over et større område ble slukt av flammene natt til søndag. Harjo sier hun ikke har sett noe lignende.

– Det er snakk om et stort område, så den er spesiell på den måten. Jeg har ikke vært med på at en brann sprer seg over et så stort område som her.

– Det mest kompliserte vi etterforsker

Håvard Arntzen er leder for Brann – og kjemi ved Kripos. Arntzen presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag, og forteller at brannetterforskning er «det mest kompliserte politiet etterforsker».

– Det er et møysommelig puslespill som skal legges sammen før man eventuelt kan konkludere med hvor har brannen startet og hva som var brannårsaken, sier Arntzen.

– Hva gjør det komplisert?

– For det første må mann skaffe seg en oversikt, og det er mange faktorer som spiller inn i en brann, for eksempel vær- og vindforhold. En brann sprer seg, og den lager og fjerner spor, sier Arntzen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kripos i Lærdal

Det er ventet at etterforskningsarbeidet vil ta flere dager, kanskje uker.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Faser

Han sier Kripos jobber i faser når de etterforsker branner:

  • I den første skaffer man seg en oversikt ved å snakke med brannvesenet, og politifolkene som gjør vitneavhør.
  • Når man er ferdig med den forbedrende fasen, går man over i undersøkelsesfasen. Da dokumenterer og fjerner kriminalteknikere ting som ikke har betydning for saken.
  • Deretter brukes en murerskje, eller i verste fall en tannkost for å grave ut, forklarer Arntzen.

– Det er veldig små spor vi leter etter, og vi vet at små spor kan forklare oss mye om en stor brann.

Hvor tidkrevende kan en slik prosess være?

– Vi snakker som regel dager, en del saker er store og kompliserte, og der tar det uker, og kanskje mange uker, sier Arntzen, som legger til at om lag 20 prosent av alle branner i Norge blir stående med ukjent brannårsak.

Etterforskere på plass

Flere etterforskere fra Kripos er mandag på plass ved branntomtene i Lærdalsøyri.

Foto: Marius Arnesen / NRK
brann

Regionlensmann Åge Løseth sier at politiet foreløpig ikke har komme noe nærmere å finne ut av årsaken til brannen. Samtidig tror politiet at de vet hvor den startet.