Hopp til innhold

11 håndverkere i sving for å lage pepperkakekirke

20 kilo med pepperkakedeig og 11 håndverkere. Det måtte til for å lage en pepperkakeversjon av Gol stavkirke.

Den er laga av 190 ulike deler og har engasjert i alt 11 handverkere og en arkitekt. Bygningsmaterialet er av mel, sukker, smør og krydder og det ferdige resultatet kan du se på Norsk Folkemuseum.

Pepperkakekirke på Folkemuseet

Når Norsk Folkemuseum inviterer til tradisjonelle juleforberedelser står et utradisjonelt pepperkakehus i sentrum. 11 håndverkere og en arkitekt har satt sammen en pepperkakekopi av Gol stavkirke.

– Arkitekten har hatt litt av en jobb med å dimensjonere alle delene slik at de skal passe sammen, sier John Wennberg, håndverker ved Norsk Folkemuseum.

Kirken består av 190 pepperkakedeler. De ble først tegnet på papir, før de ble støpt i pepperkakedeig.

Hakkespett i pepperkake

Til og med hakkespetten som de bruker å se på kirka, har kommet med på pepperkakeversjonen.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

– En meter i virkeligheten tilsvarer fire centimeter på pepperkakemodellen, sier Wennberg.

Det gikk med 20 kilo pepperkakedeig og 240 ark med bakepapir i arbeidet med kirken.

Fokus på detaljene

Mens vi andre bruker kjevle for å jevne ut flatene på et pepperkakehus, har Norsk folkemuseum bruket en gammel blikkvalse for å kjevle ut deigen i en perfekt tykkelse. Deigen kjevles ut i 3,5 millimeter, og etter steking og esing er pepperkakene 5 millimeter tykke.

– Alt ligger i detaljene, sier Wennberg.

Gol stavkirke er fra 1200-tallet og har stått på Norsk Folkemuseum i over 100 år.

De ansatte ved museet pleier å se en hakkespett på toppen av kirken som fester konglene sine i spiret.

– Forleden dag satt det to kongler i spiret igjen, så han holder ut, sier Christian Winther-Larsen, håndverker for Norsk Folkemuseum.

Denne hakkespetten er også tatt med på pepperkakemodellen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Pepperkakestavkirke

Mange små detaljer må på plass.

Foto: Rolf Petter Olaisen

Store utfordringer

Ingen av de ansatte ved museet, som har jobbet med pepperkakekirken, hadde noen særlig kunnskap om pepperkakebaking fra før av.

– Det er store kontraster mellom pepperkakedeig og treverk, som er det materiale håndverkerne holder på med til vanlig, sier førstekonservator Terje Planke.

Det er likevel mange typer kompetanse som har kommet godt med. Blant annet har en avdelingsleder, som er ekspert på drager, laget pepperkake-drageformer av blikk.

– Denne finner du ikke på Nille i hvert fall. Størrelsen er måleriktig med de dragene som alt er på krikebygget vårt, sier Planke.

Den opprinnelig stavkirken er akkurat ferdig rehabilitert, og har fått nytt tak. Nå er bygningsantikvarisk avdeling i gang med siste tjærestrøk.

– Det har vært gøy å holde på her ute med tjære i full skala, og så gå inn og holde på med pepperkakemodellen i en annen skala. Dette er en helt annen måte å bli kjent med fortiden på, forteller han.

Formidlingsarbeid

Terje Planke

Terje Planke.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Pepperkakestavkirken skal vises frem til publikum, og er en attraksjon når Norsk folkemuseum på søndag inviterer folk til å ta del i juleforberedelsene.

– Det her har vært et veldig morsomt prosjekt, men det er jo ikke noe vi bare gjør for moro skyld, sier Planke.

De pepperkakearbeidene som barn som besøker museet lager, skal stilles ut rundt kopien av Gol stavkirke.

Ikke en dråpe med melis

– Jeg tror ikke mattilsynet hadde godkjent dette som matproduksjon, men jeg tror heller ikke at bygningsmyndighetene hadde godkjent dette som en boligstruktur. Men vi er på museum, så vi tar oss friheter, sier Planke.

Håndverkerne jobber med pepperkakestavkirken som et utstillingsobjekt. Derfor vil ikke en dråpe melis komme på dette verket.

– Her er det helt melisfri sone. Vi forholder oss til stavkirken som den står. Vi har ikke sett noe melis på den så langt. Derimot synes jeg vanlige pepperkakehus bør dra på med mye nonstopp, seigmenn og melis, sier han.

Gol stavkirke i pepperkake
Foto: Norsk Folkemuseum