Hopp til innhold

Må sove to ganger i løpet av skoledagen - får ikke erstatning etter vaksine

Da Olai var to år gammel tok han vaksine mot svineinfluensa, noen år senere fikk han narkolepsi. Likevel får han ingen erstatning.

Olai Holterman Ødegaard

Olai Holterman Ødegaard har også katapleksier som en del av søvnsykdommen sin, det vil si at musklene plutselig mister all kraft. Det skjer særlig hvis han er sliten, eller hvis han ler.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

For åtte år gamle Olai Holterman Ødegaard begynner skoledagen med at han sover et kvarters tid.

– Midt i fortellingen til læreren må jeg finne teppe og pute i skapet, så går jeg ut og legger meg i sofaen, forteller Olai.

Lasse Ødegaard

Lasse Ødegaard sier de har anket til Pasientskadenemda etter at de fikk avslag på erstatning. Han sier de trolig vil gå til sak hvis de får avslag igjen.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Det samme gjentar seg klokken ett, og hjemme må han alltid hvile før fotballtrening.

– Han mangler et våkenhetshormon. Slik andre mennesker ville hatt det når de ikke hadde sovet på et par dager, slik har Olai det permanent, sier pappa Lasse Ødegaard.

Han er ikke i tvil om at vaksinen mot svineinfluensa er årsaken til sønnens sykdom.

Avslag på erstatning

Da svineinfluensaen kom til Norge i 2009, fulgte 2,2 millioner innbyggere myndighetenes råd om å vaksinere seg. Så også to år gamle Olai.

I ettertid er det betalt ut store beløp til personer som ble syke av Pandemrix-vaksinen. Særlig ble mange barn og unge syke.

Anne-Mette Gulaker - leder for saksbehandling, Norsk pasientskadeerstatning

Avdelingsdirektør Anne-Mette Gulaker sier at avgjørelsen kan endres, dersom ny forskning slår fast at pandemrix har skylden for Olais sykdom.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Da Olai var seks år fikk han diagnosen narkolepsi. Siden dette var en ytterst sjelden sykdom blant barn før svineinfluensaen, søkte også Olai og familien om erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning NPE.

Men familien fikk avslag. I likhet med i overkant av 30 andre barn og unge med narkolepsi.

– I Olais tilfelle mener vi at sykdommen utviklet seg for lenge etter at vaksinen ble satt, sier avdelingsdirektør i NPE, Anne-Mette Gulaker.

Kan ikke gi noen sikker grense

For å få erstatning fra NPE skulle Olai fått narkolepsi maks to år etter at vaksinen ble satt.

Stine Knudsen

Det er viktig at vi fortsetter med å følge antallet nye tilfeller nøye i årene som kommer, sier forsker og søvnekspert Stine Knudsen.

Foto: Privat

Men forskere kan ikke slå fast at to år er den endelige «utløpsdatoen».

– Foreløpig kan vi hverken bevise om det er mulig eller ikke, å få narkolepsi senere enn to år etter at vaksinen er satt, sier Stine Knudsen. Hun er nevrolog, ekspert i søvnmedisin og forskningsleder ved Nasjonalt Kompetansesenter for Nevroutviklingsforstyrrelser og Hypersomnier ved Ullevål.

Hun sier at de fremste forskerne på feltet har en klar teori om at du kan få narkolepsi som følge av Pandemrix-vaksinasjon på et senere tidspunkt, dersom du for eksempel har hatt en infeksjon i ettertid av vaksinen.

– Det kan være slik og mye tyder på at den teorien er riktig, sier Knudsen.

Olai Holterman Ødegaard

– Olai pleide å være en svært aktiv gutt som for eksempel begynte å svømme som helt liten. Nå vil han aller helst være inne.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK