Hopp til innhold

Advarer mot høy overdosefare i Oslo

På én uke rykket Ambulansetjenesten ut på over 50 overdoser i Oslo. Nå ber de narkomane i Oslo være på vakt.

Narkotikamisbruk

Mellom 26. juni og 5. juli har AMK registrert 56 overdoseutrykninger, som er dobbelt så mange som i fjor.

Foto: Tina Sletbak-Akerø / NRK

Ifølge Ambulansetjenesten ved Oslo Universitetssykehus (OUS) fører de vanligvis ikke statistikk, men på grunn av ekstra mange overdoseutrykninger valgte en ansatt å føre ned alle utrykningene fra 26. juni til 5. juli.

I denne perioden ble det registrert 56 utrykninger for overdose, som er dobbelt så mange som i fjor. Likevel vet de ikke hvorfor det skjer nå.


– Vi vet ingenting om årsaken til hvorfor det er slik, og om det er et nytt stoff på gang, sier Anne-Cathrine Braarud, avdelingsoverlege ved ambulanseavdelingen ved OUS.

På en natt rykket Ambulansetjenesten ut på seks overdoser i løpet av halvannen time. De har funnet folk på utesteder, på gata og på private adresser.

Ambulansetjenesten skal fortsette å se på tallene og prøve å finne ut hvorfor det er så mange flere overdoser i år.

– Test ut stoffet først

Så langt har ingen av rustiltakene i Oslo merket at flere tar overdoser. De ansatte ved sprøyterommet i Oslo oppfordrer likevel brukerne til å være ekstra forsiktige.

– Vi oppfordrer brukerne til å dele stoffet hvis det er nytt og ukjent. De burde også teste det i små doser først hvis de ikke kjenner til styrken på stoffet, sier Merete Hanch Hansen i Velferdsetaten i Oslo kommune.

Hun oppfordrer også til å ikke injisere stoff alene, og at man ikke skal ta andre rusmidler i tillegg til dosen.

– Hvis man er utenfor hjelpetiltak med ansatte til stede, så er det viktig at brukerne ringer til 113 når de opplever at venner og bekjente får overdose, sier hun.

Når Oslo universitetssykehus registrerer mange overdoser kobles velferdsetaten i Oslo kommune inn.

– Når vi får overdosevarsel setter vi i gang flere tiltak. Vi sender ut varslingsmail til alle rustiltakene, sprøyterommet og institusjoner, og sender med en plakat som de kan sette opp. Den gir konkret informasjon til brukerne, sier Hanch Hansen.

Saken fortsetter under bildet.

Nesespray

Denne nesesprayen skal forhindre at narkomane dør ved overdose.

Foto: Straxhuset i Bergen

Nesespray og røyking for færre overdoser

For å unngå dødsfall blant rusmisbrukere innførte helseminister Bent Høie en nesespray mot overdose i slutten av mai. Nesesprayen inneholder nalokson som fungerer som en motgift mot overdoser.

– Vi vet at det er viktig at motgift gis raskt ved en overdose. Derfor må vi styrke brukernes, de pårørende og andre som er i kontakt med rusavhengige sin mulighet til å hjelpe raskt, uttalte helseminister Bent Høie (H) da sprayen ble lansert.

Sprayen skal deles ut til rusavhengige, pårørende og personer i hjelpeapparat rundt rusmiljøene.

Oslo kommune prøver også å hindre overdoser ved å kurse narkomane i å heller innta heroin gjennom røyk enn gjennom sprøyte. Ved røyking av heroin unngår brukerne blodsmitte, infeksjoner, blodpropp, sår som ikke gror og ødelagte årer.

Kurset, som er en del av en kampanje som heter Switch, er et av Oslo kommunes tiltak i den nasjonale overdosestrategien.