Hopp til innhold

– Stortinget må bestemme størrelsen

Hvor mange departementer som skal samles i det nye regjeringskvartalet er et spørsmål som må bringes inn for Stortinget, mener Arbeiderpartiet. Venstre krever at regjeringens beslutning om å samle alle unntatt ett blir gjort om.

Montasje regjeringskvartalet

Venstres nestleder Ola Elvestuen mener at det nye regjeringskvartalet blir for høyt og massivt og ødeleggende for bybildet.

Skissene av hvordan et framtidig regjeringskvartal kan utformes har overbevist Elvestuen om at premisset om å samle alle departementer unntatt Forsvarsdepartementet er feil.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen (V) har reist debatten om hvor mye av statsapparatet som skal klumpe seg sammen.

Foto: Olav Juven / NRK

– Viktig debatt

Helga Pedersen (Ap) er første nestleder i kommunalkomitéen på Stortinget. Hun sier at Arbeiderpartiet ikke har tatt stilling til hvor mange departementer som skal inn.

– Men Ola Elvestuen reiser en veldig viktig debatt som må tas bredere og som også må involvere Stortinget, konstaterer hun.

Beslutningen om å samle alle departementer unntatt ett mellom Akersgata og Møllergata (Konsept øst) ble tatt av regjeringen på egen hånd i mai 2014.

Helge Pedersen

Helga Pedersen (Ap) vil ha størrelsen på regjeringskvartalet til Stortinget.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Her skal ikke bare de to departementene som tradisjonelt har ligget utenfor regjeringskvartalet (Utenriksdepartementet og det nåværende Klima- og Miljødepartementet) inn.

Også alle departementene i bygningskomplekset R5 vegg i vegg med VG-bygget skal flyttes til østsiden av Akersgata.

– Dette er en runde som Stortinget burde vært involvert i. Dette er beslutninger som skal stå seg over lang tid, og alle partier på Stortinget har jo ambisjoner om å bruke disse kontorene en gang i framtida, sier Helga Pedersen.

Terrorist som byplanlegger

Karin Andersen

Noen av forslagene ser ut som de har falt ned fra månen, mener Karin Andersen (SV).

Foto: NRK

Andre nestleder i kommunalkomitéen, Karin Andersen (SV), sier at hennes parti ikke har diskutert saken, men at hun personlig hele tiden har ment at regjeringskvartalet bør bygges opp igjen slik det var.

– Vi kan ikke la en terrorist være byplanlegger, sier hun.

På vegne av partiet sier hun at beslutningen om samlokalisering ikke kan være hellig og ber i likhet med Elvestuen regjeringen revurdere.

– Hvis det viser seg at dette blir for kolossalt og noe Oslos befolkning ikke vil ha, må det være rom for tenke annerledes.

– Noen av forslagene ser ut som noe som har ramlet ned fra månen, sier Karin Andersen.

Skal mene noe i 2019

Slik løpet er lagt, vil Stortinget først få saken til bredere debatt når utformingen er vedtatt i regjeringen og pengene til bygging skal bevilges. Det skal etter planen skje i 2019, og det er for sent, sier Ola Elvestuen.

– Stortinget må ha en mening om regjeringens uttrykk i samfunnet. Det har også med selve maktfordelingsprinsippet å gjøre, sier Elvestuen.

Paul Chaffey

Paul Chaffey (H) sier at Stortinget blir involvert gjennom budsjettforslagene.

Foto: Torbjørn Tandberg / KRD

Statssekretær Paul Chaffey (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier at Stortinget er involvert.

– De har fått redegjørelser for hva som har skjedd så langt i budsjettproposisjonene som kommer hvert år. Og alle penger som blir bevilget blir vedtatt i Stortinget, sier Chaffey.