Hopp til innhold

20 personer er utvist etter kontroll av massasjestudioer

En storaksjon mot hovedstadens massasjesteder har avdekket en rekke ulovligheter. Svart arbeid, folk uten lovlig opphold og sexkjøp er bare noe av det politiet og Arbeidstilsynet har funnet.

Jasmine Aroma Therapy

UNDER LUPEN: I Oslo er det rundt 150 massasjesteder. Politiet har gjennomført 50 kontroller, mens Arbeidstilsynet har vært med på 11 av dem.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Pål H. Lund

Pål H. Lund er tilsynsleder i Arbeidstilsynet i Oslo. Han mener flere som jobber som massører blir utnyttet og er offer for sosial dumping.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Målet er at de som er useriøse blir tatt ut av bransjen, sier tilsynsleder i Arbeidstilsynet i Oslo, Pål H. Lund.

Sammen med politiet er de i ferd med å gjennomføre en historisk storkontroll av Oslos massasjesteder.

50 av dem har allerede fått besøk, og Arbeidstilsynet og politiet mener å ha avdekket en rekke alvorlige forhold:

  • Folk med ulovlig opphold
  • Svart arbeid
  • Dårlige bo- og arbeidsforhold
  • Sexkjøp
  • Proformaekteskap

Politiet oppdaget sexkjøp

Audun Kristiansen

Audun Kristiansen, seksjonssjef i Oslo-politiet.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Da politiet var på kontroll avdekket de det mener var sexkjøp på ett av stedene, men de har observert ting som gjør at de mistenker at det også foregår flere steder.

– Vi mistenker at det ikke er en helt ren bransje, og det er derfor vi ser litt nærmere på det, sier Audun Kristiansen, seksjonssjef i utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Arbeidstilsynet tror at flere ansatte har brukt massasjestudioene som bolig, og de har avdekket at enkelte av stedene var svært dårlig brannsikret.

– Vi har sett indikasjoner på at de bor der i form av sengetøy og personlige eiendeler. Vi har ikke kunne påvist det direkte, men vi har orientert og stilt krav til arbeidsgiver om at ingen skal bo på disse plassene her, sier tilsynsleder Pål H. Lund.

Flere personer er utvist

– De som arbeider ulovlig blir bøtelagt for det, og de som oppholder seg ulovlig i landet blir utvist fra riket. Også arbeidsgiver blir straffet for å bruke arbeidskraft ulovlig, sier Audun Kristiansen.

Rundt 20 personer har blitt utvist av landet etter aksjonen, og politiet mener at enkelte har jobbet ulovlig i flere år.

– Når det gjelder disse jentene som har kommet til landet, har de fleste kommet på turistvisum til Norge eller et Schengenland fordi de kjenner personer eller har slektskap her. Så arbeider de her lenger enn den perioden de skal være her, noe de ikke har anledning til å gjøre, sier Kristiansen.

Føler seg misforstått

NRK har prøvd å komme i kontakt med flere av massasjestedene som har blitt kontrollert. Noen av dem ønsker ikke å snakke med oss, andre steder var ikke daglig leder tilgjengelig.

Lederen av massasjestudioet Jasmine Aroma Therapy på St. Hanshaugen i Oslo lar seg imidlertid intervjue.

Ifølge rapporten fra Arbeidstilsynet ble det ved dette massasjestudioet blant annet avdekket:

  • En ansatt som ikke hadde lovlig opphold eller arbeidstillatelse.
  • Ufullstendige og manglende arbeidsavtaler
  • Det var lagret mye personlige eiendeler og klær i lokalene. Dette kunne tilsi at noen bodde der.
Praiwan Jacobsen

Praiwan Jacobsen er daglig leder av Jasmine Aroma Therapy på St. Hanshaugen sin Oslo. Her er hun sammen med mannen Niels Jacobsen.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Daglig leder Praiwan Jacobsen og mannen hennes Niels Jacobsen føler seg misforstått.

De mener blant annet at det ikke har vært noen ansatt med ulovlig opphold, men at dette var stedatteren som var på besøk.

– Det endte med at hun ble utvist. Politiet og UDI jobba så fort at hun ble sendt ut av landet om kvelden, sier Niels Jacobsen.

Paret mener at de nå har alt papirarbeidet i orden og tilbakeviser at det har bodd noen i lokalene. De sier at Praiwan har en venninne som pendler fra Nord-Norge.

– Hun la mye ting her, koffert og småting.

Men det har ikke bodd noen her?

– Nei, nei!

– Har ingenting å skjule

Nipa Ødegård er daglig leder av det nyåpnede Thai Spa & Aroma LTD på Dælenenga i Oslo. De fikk noen mindre pålegg av Arbeidstilsynet etter kontrollen.

Rapporten fra tilsynet viser blant annet til at daglig leder kunne fremvise arbeidsavtaler, men at de var ufullstendige. Timeregistrering kunne også fremlegges, men det var ikke dokumentasjon for lønn. I tillegg manglet det spiserom og garderobe.

Ødegård forteller at papirarbeidet allerede er ordnet opp i, og at de jobber med å få rettet opp i lokalene.

Nipa Ødegård

Nipa Ødegård er daglig leder i et massasjestudio på Dælenenga i Oslo. Hun synes det var ubehagelig å få spørsmål av politiet om sexsalg.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– Politiet spurte oss om vi visste at det ikke er lov til å selge sex i Norge, eller at det ikke er lov å kjøpe. Jeg synes det er litt frekt på en måte, og følte jeg måtte forsvare meg, sier Ødegård som understreker at de avviser kunder som ønsker sex.

Under tilsynet hadde massasjestudioet to kunder, og en av dem ble skremt og valgte å gå. Likevel har Ødegård forståelse for at slike tilsyn må gjennomføres.

– Vi har ingenting å skjule. Det går bra. Jeg mener de er på jobb, det er lov å sjekke, forteller hun.

Flere kontroller

Det er om lag 150 massasjestudioer i Oslo, og Arbeidstilsynet og politiet sier de fremdeles har masse å rydde opp i.

– Vi kommer til å fortsette kontrollvirksomheten en god stund fremover. For det er atskillig flere steder som driver denne typen virksomhet, og som er interessante for oss, sier Kristiansen i Oslo-politiet.