Hopp til innhold

Israelsk presse navngir antatt selvmordsbomber

Den antatte selvmordsbomberen i den bulgarske byen Burgas skal ifølge israelsk presse være en svensk statsborger. SÄPO avviser at den navngitte svensken står bak terrorhandlingen.

Bombemannen i Bulgaria

Dette er mannen som i følge bulgarske myndigheter, står bak terrorangrepet i Burgas, Bulgaria.

Foto: - / Afp

Israelsk media har offentliggjort navn og bilde av en svenske som blir knyttet til selvmordsangrepet på flyplassen i Burgas i Bulgaria.

Ifølge avisen Times of Israel, som hevder de siterer bulgarske medier, skal den mistenkte selvmordsbomberen være en svensk statsborger med algerisk og finsk opprinnelse. Den navngitte personen har tidligere figurert i terrorsammenheng.

Avisen har blitt flittig sitert av andre utenlandske, anerkjente aviser. Navnet florerer også på sosiale medier.

Svenske SÄPO avviser imidlertid at den navngitte svensken er mannen som sto bak terrorangrepet onsdag.

– Jeg kan bekrefte at det ikke er den navngitte personen som er selvmordsbomberen, sier vakthavende befal ved det svenske sikkerhetspolitiet SÄPO, Clas Ohlsson, til NRK.no.

Israelsk presse har vist til rapporter i bulgarske medier, men avisen har ikke oppgitt hvilke bulgarske medier opplysningene er hentet fra. Det er heller ikke bekreftet fra offisielt hold i Bulgaria eller Israel.

Tidligere vært i søkelyset

Navnet ble offentliggjort like etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu offentlig gikk ut og sa at Hizbollah og Iran har ansvaret for terrorangrepet som rammet israelske turister onsdag.

Den navngitte mannen har tidligere vært i søkelyset etter at han ble arrestert i Tora Bora-området i Afghanistan. Han ble tatt av lokale krigsherrer og deretter overlevet til amerikanske styrker.

Han ble også fengslet i Pakistan i 2009. Svensken ble pågrepet sammen med ni andre i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan.

Han har nektet for å ha pleid kontakt med terrorister, og sa at han skulle til et vekkelsesmøte. Han ble løslatt samme høst, og returnerte til Sverige. Ifølge flere nyhetsbyråer skal den navngitte vært i forvaring på Guantanamo Bay på Cuba fra 2002 til 2004.

Undersøker DNA

Mannen skal ha oppholdt seg i Bulgaria de siste fire til sju dagene, og skal være 36 år gammel, melder bulgarske medier.

Statsminister i Bulgaria Boiko Borisov sier torsdag formiddag at bulgarske myndigheter samarbeider med FBI og CIA for å finne ut hvem den mistenkte selvmordsbomberen er.

Politiet har undersøkt fingeravtrykket til mannen og samarbeidet med internasjonale databaser og analysert bombemannens DNA.

Den mistenkte selvmordsbomberen skal ha vært utstyrt med et falskt førerkort fra delstaten Michigan, i tillegg til en falsk Louisiana-adresse som sitt permanente bosted, iføge ABC News som har trykket et bilde av førerkortet.

Bulgarske myndigheter har offentliggjort overvåkningsbilder fra flyplassen rett før onsdagens angrep på flyplassen i byen Burgas.

SE VIDEO: Antatt selvmordsbomber fanget på overvåkingskamera.

SISTE NYTT

Siste nytt