Hopp til innhold

– Al Qaida snart uten betydning

– Al Qaida-lederen Osama bin Laden beklaget seg over «katastrofe på katastrofe» etterhvert som amerikanske droneangrep desimerte bevegelsen hans, sier Barack Obamas antiterrorrådgiver.

Osama bin Ladens hus i Abbottabad

Osama bin Laden beklaget seg over virkningene av amerikanske droneangrep, ifølge dokumenter som er funnet i hjemmet hans.

Foto: Aqeel Ahmed/Montasje/NRK / AP

Droneangrep i Tappi, nær den afghanske grensen

USA har gjennomført en rekke droneangrep på pakistansk side av grensen mot Afghanistan.

Foto: STR/PAKISTAN / REUTERS
Protest mot droneangrep

Pakistanere demonstrerer etter et amerikansk droneangrep som var rettet mot en bil med antatte Al Qaida-krigere.

Foto: STR / AFP Photo

Det går fram av dokumenter de amerikanske soldatene fant i huset der bin Laden holdt til før angrepet som drepte ham.

Antiterrorrådgiveren, John Brennan, sier Al Qaida har lidd store tap på grunn av de amerikanske angrepene med førerløse fly på mange av terrororganisasjonens toppfolk.

Onsdag er det et år siden amerikanske spesialsoldater drepte Osama bin Laden, da de angrep huset hans i den pakistanske garnisonsbyen Abbottabad.

Det var Al Qaida og Osama bin Laden som sto bak terrorangrepene i New York og Washington 11. september 2001.

– Bare en skygge av seg selv

– Etter de amerikanske droneangrepene er Al Qaida bare en skygge av sitt gamle jeg, og ledersjiktet vil snart være uten betydning, sa Brennan i en tale i Washington.

Han sa at Al Qaida veltet ut sin aggresjon i en mengde dokumenter som spesialsoldatene tok med seg fra bin Ladens hjem.

– De vedvarende droneangrepene svekket Al Qaida kraftig, og gjorde dem ute av stand til å erstatte drepte ledere. Vårt sterke press mot organisasjonen i Pakistans grenseområde mot Afghanistan gjorde at de mistet viktige treningsområder, og gjorde det vanskeligere å rekruttere nye aktivister.

Ba folk komme seg unna

Brennan sa at Al Qaidas moral er lav, og at Osama bin Laden, ifølge de beslaglagte dokumentene, ba sine undersåtter om å flykte fra grenseområdene, bort fra bombardement og fotografering fra lufta.

– Utviklingen gikk Al Qaida så kraftig imot at bin Laden vurderte å bytte navn på organisasjonen. Kort sagt gikk Al Qaida mot et kraftig nederlag, og bin Laden visste det, sa Brennan.

Han hevdet også at myndighetenes taktikk har gjort det vanskeligere til og med for Al Qaidas harde kjerne å planlegge og gjennomføre omfattende og potensielt katastrofale terroraksjoner.

Amerikansk droneangrep

En ubemannet amerikansk drone på tokt over Pakistan.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Pakistansk irritasjon

Selv om amerikanske myndigheter bruker årsdagen for drapet på Osama bin Laden til å snakke om de mange vellykkede droneangrepene i Pakistan, så har angrepene irritert pakistanerne kraftig og bidratt til å skape et anstrengt forhold mellom de to landene.

I et valgår har Barack Obama fått kritikk fra republikansk hold for å bruke markeringen til å styrke seg foran presidentvalget i november. Denne kritikken avviste Obama i dag, og sa han syns aksjonen i Abbottabad var verdt en markering.

– Jeg sa at jeg vill forsøke å ta bin Laden dersom vi hadde ham i sikte, og det gjorde jeg, sa Obama.

Det var Obama selv som ga klarsignalet til angrepet mot Osama bin Laden i Abbottabad.

SISTE NYTT

Siste nytt