Hopp til innhold

Santorum vant egentlig i Iowa

Ifølge en amerikansk avis var det Rick Santorum, ikke Mitt Romney, som vant Republikanernes valgmøte i delstaten Iowa. På valgdagen ble det opplyst at Romney fikk åtte stemmer mer.

Rick Santorum

Rick Santorum havnet opprinnelig åtte stemmer bak Mott Romney i Iowa. Etter fintellingen har han blitt tilkjent seieren, 34 stemmer foran Romney.

Foto: Paul Sancya / Ap

Det er avisen Des Moines Register som melder dette. De skriver at Santorum til slutt fikk 34 stemmer mer enn Romney. På valgdagen trodde man at Romney vant med åtte små stemmer, den minste marginen noensinne i et nominasjonsvalg hos Republikanerne.

Vil erklære dødt løp mellom Santorum og Romney

Tall fra åtte valgdistrikter er såpass usikre at de ikke vil bli brukt i den endelige tellingen. Det offisielle resultatet fra nominasjonsvalget i Iowa er dermed: 29.839 stemmer til Rick Santorum mot 29.805 stemmer til Mitt Romney.

Avisen skriver at det aldri kommer til å bli helt sikkert hvem som virkelig vant valgthrilleren. Man vil aldri finne ut resultatene fra de åtte valgdistriktene som mangler, sier høytstående partimedlemmer til Des Moines Register, og det kan godt hende at noen eller alle av disse distriktene hadde gått til Romney.

Det republikanske partiet i Iowa kommer derfor til å erklære at det ble uavgjort mellom Romney og Santorum.

Det er ingen overraskelse at den ørlille seieren som ble tilkjent Romney på valgdagen, ikke holdt seg. Men for mange kan det bli en bitter pille å svelge at det alltid vil kunne stilles spørsmål ved valgresultatet – og med hva dette resultatet gjør med den videre kampen om Republikanernes presidentnominasjon.

Perfekt timing for Santorum

Nyheten om at Santorum er den egentlige vinneren av Iowa-valget kommer på et, for ham, best tenkelig tidspunkt: Det er bare to dager igjen til primærvalget i South Carolina, og i kveld skal de håpefulle kandidatene ut i en ny tøff debatt.

South Carolina er den tredje delstaten som skal stemme i nominasjonsprosessen, etter at Romney – trodde man – stakk av med seieren i de to første, Iowa og New Hampshire. Romney er allerede under ild fra de andre kandidatene, som kjemper for å stå frem som et reelt alternativ til den tidligere Massachusetts-guvernøren.

Bli derfor ikke overrasket om noen i Santorum-leiren nå kommer til å nevne det offisielle Iowa-resultatet. Santorum kjemper for å få den konservative kjernegruppen i partiet til å støtte ham selv i stedet for Newt Gingrich og til en viss grad Rick Perry.

Romney ikke historisk likevel

Etter den marginale «seieren» i nominasjonsvalget i Iowa, vant Romney klart i primærvalget i New Hampshire. Han fikk 40 prosent av stemmene, mens Santorum endte på 5. plass med ni prosents oppslutning.

Selv om amerikanske eksperter ikke tror at mye vil forandre seg etter at Iowa-fintellingen viser et annet resultat, er man enige om at Santorum har fått grunn til å slå seg på brystet. Det nye resultatet er likevel for marginalt til å forandre det store bildet.

Men Romney kan måtte bite i det sure eplet og innrømme at han allikevel ikke er den første kandidaten (som ikke er sittende president) i moderne historie som kan skryte av å ha vunnet Republikanernes nominasjonsvalg i både Iowa og New Hampshire.

Lørdag rettes kameraene mot South Carolina – delstaten som har plukket ut riktig kandidat hos Republikanerne siden 1980. I tet på målingene ligger Romney og Gingrich.

SISTE NYTT

Siste nytt