Hopp til innhold

Vil isolere Gaddafi i Tripoli

Opprørerne i Libya har innledet en ny offensiv. Målet er å kutte forsyningslinjene til Muammar al-Gaddafis soldater.

Libyske opprørssoldater med pansrede pickuper ved utkanten av byen Brega

Libyske opprørssoldater med tungt bevæpnede pickuper ved utkanten av byen Brega.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Opposisjonssoldatene har satt som mål å stanse strømmen av forsyninger til Gaddafi ved blant annet å angripe byene Gharyan og Zawiyah vest i Libya.

Kjemper på flere fronter

I Gharyan ligger en større militærbase som tilhører den libyske lederen, og dersom opprørerne klarer å få kontroll over veien, vil Gaddafi være isolert og utsatt i Tripoli.

Angrepene kommer ifølge Al Jazeera etter at NATO-styrker har bombet bestemte mål i området.

Opprørerne forsøker også å ta den strategisk viktige byen Brega, som kontrolleres av Gaddafi-lojale styrker. Torsdag klarte opprørerne å innta et boligområde av byen, omtrent 15 kilometer fra havneområdet.

Ifølge opprørstalsmann Mohammed Zawawi er det ikke trygt å gå lenger inn i byen. Regjeringssoldatene holder seg nær oljeinstallasjonene, og sender raketter mot opprørerne. Al Jazeera melder at minst åtte personer er drept og minst 25 såret i de siste kampene.

Dersom de klarer å ta kontroll over Brega, håper opprørerne at de kan sette igang med oljeeksport så snart som mulig.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Begge sider: Vi har kontrollen

Opprørerne hevder at de har tatt kontroll over Zawiyah, men Gaddafis talsmann Moussa Ibrahim sier lørdag kveld at Zawiyah «absolutt er under vår kontroll».

– En veldig liten gruppe opprørere forsøkte å gå inn sør i Zawiyah, men de ble enkelt stanset av våre soldater, sier Ibrahim til journalister i Tripoli.

Ifølge Ibrahim var det rundt 100 opprørssoldater som forsøkte å ta seg inn i byen for å slå seg sammen med 50 opprørere som allerede var der inne. Men de 50, hevder Ibrahim, var allerede «tatt hånd om».

Zawiyah ligger sentralt plasser langs hovedveien mellom Tunisia og Libyas hovedstad Tripoli. Veien gir hovedstaden tilgang til utlandet.

SISTE NYTT

Siste nytt