Hopp til innhold

For den ene rakner det - den andre holder stand

Mens folk nært Libyas diktator Muammar al-Gaddafi ser ut til å hoppe av, holder Syrias Bashar al-Assad stand mot demonstranter og internasjonalt press.

Muammar al-Gaddafi og Bashar al-Assad

Muammar al-Gaddafi (t.v.) og Bashar al-Assad har hersket ubestridt i hvert sitt gigantiske land.

Foto: Max Rossi/Benoit Tessier / REUTERS

Safia Gaddafi (bilde fra 2004)

Safia Gaddafi, Muammar al-Gaddafis kone, skal ha flyktet til Tunisia...

Foto: KHALED EL-FIQI / EPA

Onsdag hevdet en tunisisk sikkerhetskilde at Muammar al-Gaddafis kone Safia og datteren Aisha skal ha reist fra Libya til Tunisia, hvor de nå befinner seg.

Dagen før ble det meldt at styrelederen for det statlige oljeselskapet NOC, Shukri Ghanem, hadde hoppet av. Pressetalsmann for de libyske opprørerne i Det nasjonale overgangsrådet tror Ghanem nå er i Wien.

Påstandene om at de tre prominente figurene i Gaddafi-regimet har hoppet av, har blitt avkreftet av Libyas viseutenriksminister Khaled Kaim torsdag.

Én avhopping som uansett er er et faktum, kom allerede 30. april. Da forlot utenriksminister Musa Kusa Gaddafis rekker.

(Saken fortsetter under bildet)

Aisha Gaddafi

...sammen med datteren Aisha Gaddafi.

Foto: STR / Reuters

Gaddafi kan være såret

Libysk opposisjonstilhenger i Benghazi med plakat av en mann drept i kamp ved Ras Lanuf

Libysk opposisjonstilhenger i Benghazi med plakat av en mann drept i kamp ved Ras Lanuf.

Foto: SAEED KHAN / Afp

Opprøret i Libya startet 15. februar, og det pågår fortsatt kamper. Gaddafi-lojale styrker har fortsatt kontrollen i hovedstaden Tripoli, mens opprørerne kontrollerer store deler av landet.

Italias utenriksminister Franco Frattini har uttalt at Gaddafi trolig er såret etter et angrep, og at han neppe befinner seg i Tripoli lenger.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon advarte onsdag mot at den humanitære situasjonen i Libya er prekær, spesielt i byen Misrata.

Men opprørerne, støttet av NATOs luftoperasjoner, ser generelt ut til å være på fremmarsj i landet.

(Saken fortsetter under bildet)

En opposisjonell deler hodet til Muammar al-Gaddafi på denne tegningen i Benghazi

DET ER NOK: En opposisjonell deler hodet til Muammar al-Gaddafi på denne tegningen i Benghazi, opprørernes hovedsete øst i Libya.

Foto: SAEED KHAN / Afp

Sanksjoner mot Syria

Kontrasten er stor til Syria ved den østlige enden av Middelhavet.

Der har myndighetene slått hardt ned på opprøret mot president Bashar al-Assad og hans regime, som startet for to måneder siden.

Bashar al-Assad

President Bashar al-Assad må forberede seg på sterkere internasjonalt press.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Etter at det internasjonale samfunnet først har konsentrert seg om Libya, øker nå presset mot Syria.

I går ble det kjent at USA innfører sanksjoner mot presidentens regime, for å få en slutt på den brutale behandlingen av politiske motstandere.

Sanksjonene vil innebære en dramatisk eskalering i presset mot regimet i Damaskus. Også EU har varslet at de innfører sanksjoner mot regimet.

Usannsynlige krav

– I motsetning til tidligere sanksjoner, omfatter de nå også al-Assad. Mange stilte seg undrende til at verken presidenten eller andre sentrale personer i regimet var omfattet tidligere, sier Syria-ekspert Kai Kverme til NRK.

Kai Kverme

Syria-ekspert Kai Kverme ser foreløpig ingen tegn på at al-Assads regime kan rakne.

Foto: NRK

Men al-Assad og familien har ikke nevneverdige forbindelser til USA. Derfor er sanksjonene ment mest for å vise opinionen i USA og Europa at regjeringene «gjør noe» mot det syriske regimet, ifølge Kverme.

– USA sier at al-Assad må sette i gang en fredelig maktoverføring av makten, eller gå av. Begge deler er usannsynlig, og det vet USA, forklarer Syria-eksperten.

Trolig store dødstall

Ifølge FN er 850 mennesker drept og 8.000 pågrepet eller savnet under uroen i Syria, som har vel 22 millioner innbyggere. Til sammenligning ble 700 mennesker rapportert drept under opprøret i Egypt, som har over 80 millioner innbyggere.

– Selv om det har vært brutale forhold i Egypt, er det ingenting sammenlignet med det som skjer i Syria. Trolig er det mange flere drepte enn det som er rapportert også, påpeker Kverme.

Det er vanskelig å vite hva som egentlig skjer i landet. Myndighetene kontrollerer informasjonsstrømmen ut av landet strengt.

(Saken fortsetter under bildet)

Den syriske jenta Monya, som hadde en far som døde i Tel Kelakh

Den syriske jenta Monya, som tidligere i uken kom seg over grensen til Libanon, hadde en far som døde i byen Tall Kalakh. Væpnede menn lojale overfor president al-Assad ble sendt ut for å knuse opprøret i byen, ifølge flyktninger.

Foto: MOHAMED AZAKIR / Reuters

Ingen tegn på oppløsning

Det har hittil ikke vært noen tegn på at al-Assads regime endrer kurs som følge av internasjonalt press, ifølge Kverme.

– Årsaken er nok mye at landene som har mest økonomisk og militært samkvem med Syria, spesielt Russland og Kina, foreløpig har vært helt uvillige til å innføre sanksjoner mot Syria, forklarer han.

Trolig er det mer sannsynlig at press fra Tyrkia får det syriske lederskapet til å justere kursen, tror Kverme.

Syria-eksperten ser foreløpig ingen tegn på at al-Assads regime kan rakne.

– Det kan hende regimet rakner på sikt, men det vil ikke skje på samme måte som i Tunisia og Egypt. Det vil ta mye lengre tid og vil bli langt blodigere, tror han.

(Saken fortsetter under bildet)

En syrisk kvinne på flukt fra Syria til Libanon

Flere syrere har flyktet fra Syria til Libanon, blant dem denne kvinnen. I Syria gir flere politikere nå libanesiske politikere skylden for opprøret i landet. Det kan gjøre situasjonen mellom de to landene enda mer delikat, mener Syria-ekspert Kai Kverme.

Foto: Reuters

Opprøret fortsetter

Begravelsen til en person fra de syriske sikkerhetsstyrkene

Dette bildet, fra en begravelse til en person fra de syriske sikkerhetsstyrkene, er et typisk eksempel på bildene som det statlige syriske nyhetsbyrået SANA sender ut til verdenspressen. Informasjonsflyten ut av landet kontrolleres strengt av regimet.

Foto: Syrian Arab News Agency (SANA) / Afp

Det syriske regimet virker langt mer innstilt på å holde på makten enn regimene i Tunisia og Egypt var, mener Kverme.

Maktkamp mellom de religiøse grupperingene i landet er en fordel for al-Assad. I tillegg har al-Assads familie en sterk økonomisk egeninteresse av å holde regimet oppe.

– Til tross for den brutale behandlingen demonstrantene får, fortsetter opprøret. Hver dag legges nye filmer som viser demonstrasjoner på ulike steder i Syria ut på nettstedet YouTube, forteller Kverme.

– Det er enormt imponerende at demonstrantene klare å mobilisere så store folkemengder. Nå har de også begynt å demonstrere om nettene. Da er det vanskeligere for sikkerhetsstyrkene å slå ned på dem, forklarer han.

SISTE NYTT

Siste nytt