Hopp til innhold

Hva skjer med Sverigedemokraterna på vippen?

Både den borgerlige Alliansen og de rødgrønne er skjønt enige om å betrakte Sverigedemokraterna på vippen som selve marerittet. Men hva sier de etter valget?

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna og leder Jimmie Åkesson kan komme i vippeposisjon etter valget.

Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Kjell Pihlstrøm - byline

Mye tyder på at det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna kommer inn i den svenske Riksdagen etter søndagens valg.

I flere uker har meningsmålingene gitt partiet en oppslutning over sperregrensen på 4 prosent. Dessuten viser tidligere valg at Sverigedemokraterna har vært undervurdert på målingene i forhold til faktiske valgresultater.

Kollektiv utfrysing

Det store spørsmålet er om partiet kan komme i vippeposisjon. I så fall oppstår en situasjon som kan likne den svenskene fikk i 1991 da et liknende populistisk protestparti, Ny Demokrati, suste inn i Riksdagen og kom på vippen mellom Carl Bildts borgerlige regjering og opposisjonen med sosialdemokratene i spissen.

Erfaringene fra den gang er slik at både den borgerlige Alliansen og de rødgrønne er skjønt enige om å betrakte Sverigedemokraterna på vippen som selve marerittet.

Så seint som i den store TV-duellen sist søndag sa statsminister Fredrik Reinfeldt og opposisjonslederen Mona Sahlin nærmerst i kor at de ikke vil ta i Sverigedemokraterna med ”ildtang” hvis partiet skulle få plass i Riksdagen.

Men en ting er å fryse partiet fullstendig ut i en valgkamp. Noe annet er å ta ansvaret for en styringsdyktig regjering med eller uten Sverigedemokraterna på vippen når valgresultatet foreligger utpå kvelden den 19. september.

Ingen behøver å tvile på at dette er et tema som opptar strategene i de to blokkene på kammerset nå i den siste hektiske innspurten før valget på søndag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mona Sahlin og Fredrik Reinfeldt

Både Mona Sahlin og Fredrik Reinfeldt har erklært at det er uaktuelt å samarbeide med Sverigedemokraterna.

Foto: ANDERS WIKLUND / Scanpix

Alt kan skje etter valget

Utad har Mona Sahlin tatt til orde for et samarbeid over blokkgrensene for å blokkere Sverigedemokraterna hvis hun skulle bli statsminister. Hun har både fridd til Folkpartiet og Centerpartiet, men de har programmatisk snudd ryggen til, i politisk forakt for at Vänsterpartiet og den tidligere kommunisten Lars Ohly er med på Sahlins valgvogn.

En langt mer sannsynlig situasjon, slik det ligger an nå, er at de borgerlige og Fredrik Reinfeldt vinner valget. Hvis Reinfeldt likevel skulle få Sverigedemokraterna på vippen, kan det åpne seg muligheter for et samarbeid med Miljöpartiet fra sak til sak i Riksdagen. I den rødgrønne blokken er det Miljöpartiet som ligger de borgerlige nærmest.

Denne tanken vinner også gjenklang blant en god del miljöpartister, selv om partiledelsen er forpliktet til å stå last og brast med sine allierte, Socialdemokraterna og Vänsterpartiet, i hvert fall til over valget.

Siden kan alt skje.

Til og med at de borgerlige skulle få rent flertall. Flere og flere meningsmålinger peker faktisk i den retningen. Da vil ikke Sverigedemokraterna representere noe problem for Reinfeldt. Men faren lurer rundt neste sving: Det kan skje at ett av de små borgerlige alliansepartiene, Centerpartiet eller Kristdemokraterna, faller ut av Riksdagen. Da kan trolig Reinfeldt se langt etter regjeringsmakten og en helt uoversiktlig, kanskje kaotisk, situasjon vil åpne seg.

Og Sverigedemokratene selv? Så sent som sist fredag uttalte partilederen Jimmie Åkesson til NRK at han samarbeider med hvem som helst nærmest om hva som helst – bare han får noe igjen.

I dag er det vanskelig å skue hva det skulle være. Men historiens lærdom er at det som sies i en valgkamp kan være som skrift i sand når et valgresultat skaper en ny situasjon ansvarlige politikere er nødt til å forholde seg til.

SISTE NYTT

Siste nytt