Hopp til innhold

Kan oljekatastrofen bli Obamas Katrina?

Obama kunngjør nå at han vil reise til de rammede områdene av det enorme oljeutslippet i Mexicogolfen i morgen. Samtidig roper kritiske røster ut mot håndteringen fra Det hvite hus.

Barack Obama / Marine One (montasje)

President Obama varsler nå at han vil reise til områdene som er påvirket av det enorme oljeutslippet.

Foto: Mandel Ngan, Charles Dharapak / AFP/AP

Oljebrønnen der boreriggen «Deepwater Horizon» tok fyr for å senere å synke pøser fortsatt ut store mengder olje i havet, og det fryktes at utslippene kan øke kraftig i tempo.

Vasking av fugler etter oljeutslipp i Mexicogolfen

Man frykter store miljøskader og problemer for dyrelivet langs den amerikanske kysten av Mexicogolfen, og de første fuglene tilgriset av oljesøl er allerede kommet inn til behandling.

Foto: Alex Brandon / AP

Les: Utslippet kan øke til 50 000 fat i døgnet

.

Nå varsler Det hvite hus at den amerikanske presidenten vil reise til området ved Mexicogolfen søndag for selv å se hvordan oljeflaket truer naturen og støtte opp om redningsarbeidet som pågår.

Likevel får han nå også kritikk for håndteringen av oljekatastrofen, og da spesielt fra de konservative i USA. En dagsordensettende radioprater i de konservative miljøene i USA, Rush Limbaugh, har blant annet sammenlignet håndteringen av oljeutslippet med hvordan orkanen Katrina ble et gnagsår for George Bush.

– Dette er Obamas Katrina, sa Limbaugh i sitt radioprogram.

Bildegalleri: Se bildene av hvordan dyrelivet påvirkes

Et annet organ som støtter republikanerne, nettstedet BusinessInsider.com og kommentatoren Joe Weisenthal, gikk også hardt ut mot treg respons fra presidenten på torsdag.

– I dag ble saken trukket opp på nasjonalt nivå som en krise, men eksplosjonen skjedde jo for åtte dager siden, skrev kommentatoren.

– Absurde angrep uten grobunn i fakta

Olje mot land i Louisiana

Oljen når sakte, men sikkert land i delstaten Louisiana og man frykter for store konsekvenser ettersom det stadig lekker mer olje.

Foto: MARK RALSTON / Afp

Angrepene ble så igjen besvart av andre som er mer vennligsinnende overfor Obama.

– Konservative medier har kastet seg over dette oljesølet og sammenlignet det med Bush-administrasjonens elendige håndtering av orkanen Katrina som tok over 1500 menneskeliv. Det er en absurd sammenligning uten grobunn i fakta, sier Media Matters for America ifølge CNN.

Heller ikke Obamas egne folk er enige i at det er gjort en dårlig jobb fra presidenten i denne krisen.

– Det er alltid slik i Washington at kritikerne hiver seg over en sak og begynner å spekulere hvis de øyner håp om å kunne sette presidenten i et dårlig lys, svarte presidentens nære rådgiver David Axelrod til ABC News.

Han understreket at det er gjort mye for å stille all mulig hjelp til rådighet for de som prøver å minske konsekvensene av utslippene.

– Sannheten er at vi hadde kystvakten på plass i området omtrent i det ulykken var ute. I tillegg var våre folk på plass etter en dag, og vi holder hele tiden tett kontakt med lokale myndigheter og oljeselskapet som har ansvaret.

Deepwater Horizon

Det var oljeselskapet BP som drev boring med riggen «Deepwater Horizon» da den tok fyr og sank i Mexicogolfen i forrige uke.

Foto: Gerald Herbert / AP

Peker på oljeselskapet BP

Oljeselskapet BP drev boringen med ulykkesriggen «Deepwater Horizon» og har ansvaret, det har blant annet presidenten sagt klart fra om.

– BP er helt og fullt ansvarlige og må betale for all opprydding, sa Obama fredag.

Det har også blitt rettet kritikk mot selskapet fra fiskere i området som er rammet som mener at selskapet drev uforsvarlig.

Les: Saksøker oljeindustrien

Likevel har presidenten også gjort det klart at han vil stille alle mulige ressurser til veie for å hjelpe til.

– Vi har nå 1900 føderalt ansatte på plass med rundt 300 båter og fly, sa presidenten som også har stanset all ny boring i området fram til man har funnet ut hva som skjedde på ulykkesriggen.

Les: Obama stanser all ny oljeboring

SISTE NYTT

Siste nytt