Hopp til innhold

USA: – Det er utvilsomt blitt brukt kjemiske våpen mot sivile i Syria

Samme dag som FN-inspektørene har ankommet Syria for å gjøre sine undersøkelser, slår USA fast at kjemiske våpen har blitt brukt i Syria.

Angrepene mot sivile er motbydelig sier Jay Carney, pressetalsmann for Det hvite hus.

VIDEO: – Angrepene mot sivile er motbydelig, sa pressetalsmann for Det hvite hus Jay Carney mandag kveld.

Jay Carney, pressetalsmann for Det hvite hus, sier mandag kveld at bevisene for at det har blitt brukt kjemiske våpen mot sivile i Syria er «utvilsomme».

– Det er veldig liten tvil for vår del om at regimet står bak. Jeg skal ikke forskuttere hva som vil være en passende reaksjon på dette, sa Carney under en pressekonferanse mandag kveld.

Uttalelsene kommer kun noen timer etter at spesialetterforskere i FN kom fram til bydelen utenfor Damaskus hvor angrepet skal ha funnet sted.

I løpet av mandagen har etterforskerne besøkt to sykehus og snakket med vitner, overlevende og leger, for å prøve å samle bevis for hva som egentlig har skjedd.

Samtidig går USA langt i å allerede konkludere med at det har vært et gassangrep.

Carney sa under pressekonferansen at forrige ukes angrep skiller seg fra andre drap på sivile i borgerkrigen, fordi kjemiske våpen ble brukt.

– Dette er en horribel handling fra det syriske regimets side. Presidenten tar avgjørelser om potensiell krigføring med USAs beste i tankene. Dette er en avgjørelse han ikke har tatt ennå, understreker Carney.

Mulig gassangrep i Syria

Ifølge Leger uten grenser ble minst 300 personer drept i det påståtte angrepet.

Foto: Uncredited / Ap

– Forferdelig å se

Carneys uttalelser på vegne av den amerikanske presidenten, kommer like etter at USAs utenriksminister, John Kerry, holdt en egen pressekonferanse om situasjonen Syria.

Også Kerry var tydelig på at regimet i Syria sitter på kjemiske våpen, og at dette ble brukt under angrepet 21. august.

– Jeg har sett disse videoene en gang til. Som menneske er det forferdelig å se disse videoene. Det vi ser på disse videoene er ekte, og det er uetisk å påstå noe annet, sier Kerry.

John Kerry sier at blant annet rapporter fra Leger uten grenser ligger til grunn for å si at det faktisk foreligger bruk av kjemiske våpen i Syria.

Ifølge organisasjonen ble over 300 mennesker drept i angrepet forrige uke.

Under pressekonferansen sa Kerry at USA sitter på «mer informasjon» om angrepet der Syria skal ha brukt kjemiske våpen, og forklarte at dette vil bli offentliggjort på et senere tidspunkt.

Kerry om Syria

VIDEO: – Angrepene mot sivile er motbydelig sa USAs utenriksminister John Kerry mandag kveld.

Russland benekter påstandene

Samtidig som USA går stadig lenger i å legge skylden for angrepet på Assad-regimet, gjentar Russland sine oppfordringer om å ikke ta noen forhastede beslutninger.

Under en telefonsamtale mellom Storbritannias statsminister David Cameron og Russlands president Vladimir Putin mandag, skal Putin ha sagt at det så langt ikke finnes noen bevis for at det påståtte angrepet har funnet sted, eller hvem som eventuelt står bak, ifølge AFP.

Russland har tidligere advart mot å fordele skyld for det kjemiske angrepet i Syria før all fakta er på bordet.

– Vi oppfordrer de som reiser muligheten for militær intervensjon i Syria om å bruke fornuften, og motstå fra å gjøre en tragisk feiltakelse, sa utenriksdepartementets talsmann Aleksandr Lukashevich i en uttalelse søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt