Hopp til innhold

Kripos fornøyd etter Moland-orientering

KINSHASA: (NRK.NO): Kripos er veldig godt fornøyd med samarbeidet med kongolesisk myndigheter fredag. De jobber nå med å oppklare omstendighetene rundt Tjostolv Molands død.

Kripos har ankommet fengselet i Kongo. De skal snakke med French

Etter møtet dro Kripos til fengselet i Kinshasa hvor Tjostolv Moland funnet død og Joshua French sitter arrestert. Kripos er til stede i Kongo for å bidra i obduksjonen av Moland.

Hallvard Sandberg og Mohammed Alayoubi i Kongo

De norske etterforskerne fra Kripos hadde i formiddag et møte med myndighetene for å bli oppdatert på etterforskningen av dødsfallet til Tjostolv Moland. Der fikk de også innsyn i etterforskningsmateriale.

På møtet ble det videre samarbeidet med kongolesiske myndigheter diskutert. Til stede var den militære påtalemakten ved to oberster.

Den ene er spesialist på avhør, den andre er spesialist på teknologi og taktisk etterforskning. Generalmajor Tim Mukuntu, som leder etterforskingen, deltok ikke på møtet, som var stengt for pressen.

Samler bevis

Kripos i Kongo

Etterforskere fra Kripos på vei til møtet med kongolesiske myndigheter.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Kripos vil ikke kommentere innholdet i møtet, men sier de er veldig fornøyd med samarbeidet, og at møtet gikk veldig bra. De sier stemningen var god, og at de er fornøyde med resultatet av møtet.

Etter møtet dro Kripos til fengselet der Joshua French sitter fengslet. Der tok de blant annet tok bilder fra åstedet og snakket med French.

På vei ut av fengselet sa general Tshombe, som leder den rettsmedisinske etterforskningen i Kongo, at han er godt fornøyd med samarbeidet med Kripos så langt.

Norsk presse får ikke lov til å bli med inn i fengselet. En ansatt opplyser til NRK at etterforskerne fra Kripos snakker engelsk, og at de har med en tolk som oversetter til fransk.

Fra Kripos deltar en obdusent, en kriminaltekniker og to taktiske etterforskere.

– Kripos skal bidra

Kripos opplyser at resultatene av de etterforskningsskritt som gjøres i Kongo, ikke blir kommentert fra norsk side fordi Kongo har jurisdiksjon og eierskap til etterforskningen som skjer der.

Politiadvokat Per Zimmer understreker at Kripos ikke bli holdt utenfor etterforskningen, men tvert imot kunne bidra konstruktivt til å klargjøre omstendigheten rundt dødsfallet.

– Den holdning vi opplever fra Kongo er svært positiv. Foreløpig ser det ut til at teamet fra Kripos får de samme arbeidsvilkårene som er vanlig i denne type samarbeid, og i samsvar med hvordan vi mottar utenlandske etterforskere i Norge, sier Zimmer.

Torsdag sa Kongos justisminister, Wivine Mumba Matipa, at de norske etterforskere måtte delta under etterforskningen slik at spekulasjonene rundt Molands død skulle stanse. I tillegg til teamet fra Norge ville Matipa ha med en observatør fra EU.

hallvard Sandberg om situasjonen med Kripos i Kongo
(vi beklager dårlig lyd i innslaget)

Reporter Hallvard Sandberg utenfor lokalet der møtet finner sted.

Kripos påpeker at det ikke er noe uvanlig med måten etterforskningen av saken er lagt opp.

– Det er ikke noe unaturlig at kongolesiske myndigheter presiserer at de leder etterforskningen. Det betyr ikke at vi blir holdt utenfor. Vi reiser til mange land og bistår når det er nordmenn involvert. Når vi etterforsker saker som involverer utlendinger i Norge, får vi besøk av politi fra andre land. Da er de alltid underlagt norsk politi, sier Zimmer.

Foreløpig har ikke Moland blitt fraktet ut av likhuset, og det er ikke avgjort når obduksjonen kan gjennomføres.

Det er det norske utenriksdepartementet (UD) som har ansvaret for å få ham hjem til Norge:

– Vi gjør nå forberedelser for hjemsendelse av båre, men vi er avhengig av at båren frigis. Dette vil tidligst skje når obduksjonen er avsluttet, sier underdirektør Frode Andersen i UD til NTB.

Kripos i Kongo

Kripos og representanter fra Kongo diskuterer etterforskningen av dødsfallet til Tjostolv Moland.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt