Hopp til innhold

– En stor ydmykelse for USA

En gammel og ny supermakt viser nå muskler overfor USA, mener Kina-ekspert Henning Kristoffersen.

Snowden

En tv-skjerm på et kjøpesenter i Hongkong viser en nyhetssak om Edward Snowden søndag 23. juni. USA er rasende fordi Kina ikke utleverte varsleren, som nå trolig befinner seg i Moskva.

Foto: Vincent Yu / Ap

Henning Kristoffersen, Kina-ekspert

– En oppsiktsvekkende sak, der den gamle fienden fra den kalde krigen (Russland) og den gryende supermakten (Kina) står opp mot USA, sier Kina-ekspert Henning Kristoffersen.

Foto: NRK

– Kina hadde muligheten til å styrke relasjonen til USA ved å utlevere ham, men de valgte i stedet å vise muskler. De hadde rett og slett for gode kort på hånden. Dette bekrefter Kina som ny supermakt, og USAs reelle motspiller, mener Henning Kristoffersen, forfatter av bøkene «Det Nye Kina» og «Kinas økonomi».

Seniorrådgiveren i Det Norske Veritas har tidligere vært studiesjef på BIs Kina-program.

– Det som nok svir mest for USA er at deres moralske overtak nå knaker i sammenføyningene. Hacking og spionasje var en av de store sakene USA hadde på Kina, men etter dette blir det vanskelig for USA å fortsette sin knallharde kritikk mot Kina – fordi de to her ser til forveksling like ut:

– På mange måter har USA nå også fått en dissident, som mange amerikanere mener er en forræder, men som andre igjen mener har vist mot, kommenterer Kristoffersen.

Eller som Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño sier det fra et hotell i Hanoi:

– Noen snakker om forræderi. Men man må spørre seg hvem som har forrådt hvem.

Snowden har søkt asyl i Ecuador, men det er usikkert hvor varsleren er på vei.

USA skuffet over Kina

På en pressekonferanse mandag kveld norsk tid sa pressesekretær Jay Carney i Det hvite hus at det skader forholdet til Kina at Hongkong lot spionsiktede Edward Snowden få utreisetillatelse.

Han sier også at USA er skuffet over at Kina ikke foretok seg noe for å pågripe ham og utlevere ham til USA.

Det er ennå usikkert nøyaktig hvor Snowden befinner seg, men det er antatt at han er i Moskva.

På den daglige pressebriefen mandag understreket Carney at USA alltid har utlevert kriminelle til Russland og håper at russerne vil gjøre det samme med Snowden.

Alt om etterretningslekkasjene i USA

Kina og Russland finner hverandre

– Kina blir ikke en supermakt uten allianser. Det at Russland spiller den rollen nå, gjør saken ekstra betent, og viser at de to pragmatisk finner hverandre når det trengs, mener Henning Kristoffersen.

Artikkelen fortsetter under videoen:

På en pressekonferanse i Det hvite hus i dag ble det klart at USA er irritert over at Kina lot Edward Snowden reise ut av landet uten å utlever han til USA.

NETT-TV: USA irritert over at Kina ikke utleverte Edward Snowden.

Seniorforsker Indra Øverland på Nupi påpeker at Russland foreløpig har spilt en passiv rolle, og at de skiller seg klart fra Ecuador som lover Snowden asyl.

– Jeg tror ikke Russland ønsker å utfordre USA, men å irritere dem litt.
Russland kan hevde at de ikke har gjort noe galt. De har i utgangspunktet hatt en passiv rolle, men de har nok vært informert, sier Øverland.

Slo tilbake på USA

De amerikanske myndighetene fortsetter jakten.

– Vi følger alle de riktige juridiske kanaler og arbeider med ulike andre land for å være sikker på at rettsstatens lover følges, uttalte president Barack Obama på en pressekonferanse mandag.

Kristoffersen mener Obama kommer svekket ut, både i forholdet til egen innbyggere og i forhold til resten av verden.

– At USA skulle drive med spionasje overfor en annen stormakt overrasker knapt noen. Mer overraskende var det at de gikk så høyt på banen i forhold til Kinas påståtte hacking og spionasje. Det kunne åpenbart slå tilbake på dem selv, og det har det gjort nå, mener Kristoffersen.

– Det er vanskelig å se denne saken som noe annet enn en stor ydmykelse for USA, konkluderer han.

SISTE NYTT

Siste nytt