– Lekkasjene satte amerikanske liv i fare

USAs justisminister Eric Holder sier han ikke var involvert i overvåkningen av nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Eric Holder

USAs justisminister Eric Holder kommenterte overvåkningen av nyhetsbyrået AP under dagens pressekonferanse.

Foto: J. Scott Applewhite / Ap

På en pressekonferanse som egentlig skulle handle om helseforsikringssvindel måtte justisministeren uttale seg om overvåkningen av APs journalister.

Det var Associated Press som mandag selv kunngjorde at det amerikanske justisdepartementet har lagret to måneder med samtaler fra i overkant av 20 ulike telefonlinjer som tilhører AP.

Inhabil

I forkant av pressekonferansen kom det fram at Holder hadde erklært seg inhabil på et tidlig stadie av justisdepartementets behandling av saken.

– Derfor kjenner jeg ikke alle detaljene i saken, uttalte Holder på pressekonferansen.

Men Holder sier han kjenner menneskene som arbeidet med etterforskningen, og sier de har hans tillit.

– Det gjør meg veldig sikker på at de har fulgt justisdepartementets reglement, og at de vurderte alle andre muligheter før de skaffet seg telefonregistrene.

«Alvorlig» lekkasje

Det var ifølge Holder en «svært alvorlig» lekkasje som var bakgrunnen for at USAs justisdepartement bestemte seg for å hente ut lister over telefonsamtaler til og fra flere av APs journalister i april og mai i fjor.

Ifølge Holder ble en FBI-etterforskning ødelagt av lekkasjen til AP.

– Dette dreier seg om en veldig alvorlig lekkasje. En av groveste jeg har vært vitne til. Det er ikke en overdrivelse å si at det satte amerikanske liv i fare. Derfor krevde det å etterforske denne saken krevde veldig aggressive tiltak, sa Holder.

Nytt for Obama

Talsmann Jay Carney sier Obama først fikk vite om overvåkningen av AP da nyheten ble kjent for omverdenen i går.

På en pressekonferanse i Det hvite hus uttalte Carney at verken Obama eller ham selv har mulighet til å kommentere saken på grunn av at det pågår en etterforskning.

– President Obama har en sterk tro på at pressen må få lov til å utføre sitt arbeid uten innblanding. Samtidig mener han at hemmeligstemplet informasjon vedrørende nasjonens sikkerhet må kunne forbli hemmelig, uttalte Carney.

«Massiv inntrenging»

AP har beskrevet kartleggingen som «en massiv inntrenging».

– En slik kartlegging av telefonkommunikasjonen til APs reportere kan ikke la seg rettferdiggjøre. Denne kartleggingen kan potensielt inneholder kommunikasjon med konfidensielle kilder, sier presidenten Gary Pruitt i AP.

Flere kilder har spekulert i om denne skandalen kan bety at Eric Holder må forlate stillingen som justisminister.

SISTE NYTT

Siste nytt