Hopp til innhold

Inn i Syria med 18.000 bokser hermetikk: – Bare en dråpe i havet

BAB AL HAWE (NRK): Mens de fleste internasjonale nødhjelpsorganisasjoner holder seg unna, reiser Ihab Timraz og hans hjelpeorganisasjon inn i Nord-Syria med mat. Men alt de gjør blir som en dråpe i havet.

BAB AL HAWE (NRK): Mens få internasjonale nødhjelpsorganisasjoner jobber inne i Syria, reiser Ihab Timraz og hans hjelpeorganisasjon inn i Nord-Syria med mat. Her virker alt bare som en dråpe i havet.

Video: Ihab Timraz og Det islamske forbundet har samlet sammen en halv million kroner og kjøpt inn matvarer som skal fordeles inne i Syria.

Sidsel Wold og Mohammed Alayoubi i Syria

– Vi har kjøpt nødhjelpsesker med rasjoner med supper, makaroni, matolje og søtsaker. Vi har med oss 1800 esker og 18.000 hermetikkbokser, sier Ihab Timraz til NRK.

Ihab Timraz sjekker matvarene i Syria

Ihab Timraz sjekker matvarene før de kjører inn i Syria.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

På smale og snirklete veier kjører lastebilen med mat fra Norge inn i Syria. Her må man styre unna de store hovedveiene og ikke kjøre feil, for da kan det gå virkelig ille.

Selv med lastebiler med matrasjoner til de som trenger det mest.

Fyrer med olivenfrø

Her i de nordlige delene av Syria finnes det få andre hjelpeorganisasjoner og overalt er det folk som har rømt fra bomberegnet, men som ikke kommer seg ut av det borgerkrigsherjede landet.

Det bor i telt, hos venner eller kjente eller i forlatte og tomme hus. Her er det få lyspunkt.

– Vi har ikke vann og vi må stadig til lege for barna våre blir syke, forteller Raqiah Hodor, en flyktning NRK møter på veien.

Her fyres det ikke med ved, gass eller strøm. Her fyres det med olivenfrø.

Norsk-palestinske Ihab Timraz er en av få som har kommet for å hjelpe.

– Det vi har med er jo ingenting. Det rekker bare til et par landsbyer. Her er det veldig kritisk, sier Timraz.

Deler ut nødhjelp i Syria

Organisasjonen følger lister over hvem som trenger hva og kjører ut å leverer matvarene inne i Syria.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Kjører du inn der kommer du aldri tilbake

Det er norske muslimer som står bak Operasjon Nødhjelp. Det islamske forbundet har samlet inn en halv million kroner, og i samarbeid med den tyrkiske hjelpeorganisasjonen IHH får de varene inn i Syria.

– Det er ingen store hjelpeorganisasjoner her. Det deles ut millioner, men få er inne i Syria og hjelper. Det er hallelujastemning når vi kommer, og ingen andre å se, forteller Timraz.

Disse områdene bombes daglig, og opprørshæren kontrollerer hverken luftrommet eller alle landsbyene, og det synes.

– Her borte ligger Fuwa, der det er regimevennlig milits, så de har satt opp et skilt der det står: «Regimevennlig milits 7 kilometer». Så hvis du kjører til venstre her borte er det over og ut. De som har kjørt inn der har aldri kommet tilbake. Jeg tror vi tar til høyre for sikkerhetsskyld, sier Timraz med et lite smil om munnen.

Et annet stort problem i disse områdene er å komme i kontakt med folk og finne frem. For uten mobildekning kan det ta lang tid å finne dem man skal finne.

– Det er veldig vanskelig å dele ut i leirene. Da vi var i en leir for en tid siden hadde vi kjøpt inn sko, siden det var vinter og kaldt, men det ble helt kaos, for hvem skulle få? Folk ble veldig aggressive og da blir det lett den sterkestes rett, mens vi må prøve å dele ut rettferdig.

Savner andre organisasjoner

For å løse disse problemene får organisasjonen er oversikt fra et lokalt råd på hvert sted, som viser hvem som trenger hva. For det er alltid vanskelig å finne ut hvem som trenger maten mest i et land der alle mangler alt.

– Alle har behov for hjelp nå. Selv de som hadde god råd før krigen sliter. Vi kjøper maten selv, men alt er veldig dyrt, sier Abdelatif Kedah.

– Det er håpløst at ikke andre organisasjoner er her, for det er ikke verre her enn i andre krigssoner. Det lar seg gjøre hvis man vil, sier Timraz, som fortsetter å kjøre ut nødrasjonene flere ganger daglig, til lageret er tomt. Da er det hjem til Norge for å samle inn mer penger til nye rasjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt