Hopp til innhold

Nordmenn mistenkt for drap i Kongo

To norske menn skal være mistenkt for drap i Kongo. De skal tidligere ha vært på jakt etter oppdrag i landet.

Kisangani, Kongo - Afrika
Foto: NRK Grafisk

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En mann i 20-årene fra Østlandet sitter i fengsel i byen Kisangani. Den andre mannen, en 27-åring fra Aust-Agder skal ha vært på flukt i flere dager, skriver Dagbladet.no .

De to anklages for å ha drept sin egen sjåfør. Selv hevder de at mannen ble drept av opprørere eller ranere. Hva de gjorde i det urolige området er uklart.

27-åringens far fikk i går beskjed fra Utenriksdepartementet om at sønnen hans var fengslet. Selv har han fått helt andre opplysninger av sønnen.

- Da fikk jeg også vite at min sønn var fengslet, men det stemmer ikke med hva han selv sa på telefonen i formiddag. Han fortalte at han hadde vært på flukt i mange dager, men at han hadde fått råd om å melde seg for lokale myndigheter, sier faren til Dagbladet.no.

Christian Hansson

Christian Hansson.

Foto: Utenriksdepartementet
Forsøker å finne lokal advokat

Kommunikasjonsrådgiver ved Utenriksdepartementet Christian Hansson bekrefter at to nordmenn sitter i varetekt i Kongo.

- UD er kjent med at to norske borgere er tatt av politiet i Kongo i forbindelse med en hendelse i forrige uke da en mann ble skutt, sier Hansson til Nrk.no

Han forteller at Utenriksdepartementet har oppnådd kontakt med én av de to mennene.

Etter det Nrk.no erfarer skal det være vanskelig å ta seg inn i Kongo. Derfor søker de foreløpig lokal hjelp.

- Vi forsøker nå å finne en lokal advokat som kan bistå oss i et vanskelig område, sier Hansson.

Han forteller også at en representant fra den norske ambassaden i Angola er på vei for å bistå i saken.

- Undersøkte turistprosjekter

Området nordmennene har vært i regnes som svært utrygt. En rekke militsgrupper holder til i området.

– De skal ha opplyst at de var i området for å undersøke mulighetene for å starte turistprosjekter der, sier ambassaderåd Lars Ekman ved Norges ambassade i Angola.

Utenlandske sikkerhetsselskap og leiesoldater er også tungt til stede i det nordøstlige Kongo, som er kjent for rike mineralforekomster.

– Er det noe som tyder på at de to nordmennene er leiesoldater?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier Ekman til NTB.

- På jakt etter oppdrag i Kongo

NTB melder at de to nordmennene var i kontakt med det private sikkerhetsselskapet Special Intervention Group i fjor. De skal ha vært på jakt etter oppdrag i utlandet.

– Vi var i kontakt med dem flere ganger, men de begynte aldri å jobbe for oss. De driver nå for seg selv i Afrika, men noe mer vet jeg ikke, sier en kilde i Special Intervention Group til NTB.

Hvilken bakgrunn de har fra Forsvaret, kjenner han ikke til.

– Jeg vet lite eller ingenting om bakgrunnen deres. Oss jobber de i hvert fall ikke for, og har aldri gjort det heller. Vi har heller ingen oppdrag i Afrika for tiden, sier kilden.

- Ikke ansatte i Forsvaret

Oberstløytnant Vegard Finberg

Oberstløytnant Vegard Finberg.

Foto: Forsvaret

Da saken ble kjent gikk det rykter om at begge mennene jobber for Forsvaret. De skal tidligere ha vært befal i det norske forsvaret.

- De to omtalte personene er ikke ansatte i Forsvaret, sier Petter Lindqvist til NRK.no. Han er talsmann for Forsvarssjefen.

Presseoffiser Vegard Finberg ved Fellesoperativt Hovedkvarter i Forsvaret er ikke like kategorisk.

- Vi kan hverken bekrefte eller avkrefte at mennene er tilknyttet Forsvaret. Vi søker alle steder der vi har muligheter etter å søke etter mennene. Det er et enormt puslespill vi har foran oss, sier Finberg til Nrk.no.

Fastholder at sønnen er tilknyttet Forsvaret

Overfor Dagbladet.no fastholder 27-åringens far at sønnen er tilknyttet Forsvaret.

– Min sønn har fortalt at de er på jobb for Forsvaret, men at de var på privat utflukt i en nasjonalpark sammen med en lokal sjåfør da de ble angrepet. Min sønn og kollegaen flyktet hver sin vei da de ble angrepet og beskutt, og de kom bort fra hverandre, forteller han.

Seinest tirsdag formiddag snakket han med sønnen på telefonen.

– Han hadde bestemt seg for å lytte til råd fra andre utlendinger med kunnskap om området og finne fram til en myndighet å melde seg for. Han fortalte at det er farlig og uoversiktlig med fem-seks ulike militsgrupper, sier faren til Dagbladet.

SISTE NYTT

Siste nytt