Hopp til innhold

Italias lånerente galopperer

I løpet av formiddagen har børsen i Milano stupt, samtidig som at renten på italienske statslån har økt dramatisk.

Silvio Berlusconi

Markedene reagerer positivt på at Italias statsminister Silvio Berlusconi trekker seg og varsler at han ikke stiller til gjenvalg.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

Det begynte bra. De europeiske aksjemarkedene, inkludert Oslo Børs, reagerte først positivt på at den italienske statsministeren Silvio Berlusconi vil trekke seg, og ikke stiller til nyvalg i februar. Oppgangen kommer etter opptur både i de amerikanske og amerikanske aksjemarkedene.

Også på den italienske aksjebørsen var det tilløp det god stemning. Kursene på Milan-børsen steg i morgentimene med 1,4 prosent.

Men oppturen i finansmarkedene var kortvarig. Ved 11-tiden var trenden snudd og børsene var ned 3 prosent.

Ifølge Marketwatch er det ventet nedgang også på de amerikanske børsene i dag.

Italias lånerente når nye høyder

Det er liten tvil om at Italia har hatt svært lav tillit i både rente- og aksjemarkedene over hele verden.

Utviklingen i rentemarkedet var det som tilsynelatende tvang Berlusconi til å trekke seg, etter at renten på italienske 10-årslån steg helt opp til 6,77 prosent før han varslet sin avgang.

I morgentimene i dag falt obligasjonsrenten Italia må betale på nye lån tilbake til 6,65 prosent, men steg etter hvert forbi 7 prosent. Dette regnes for å være en magisk grense for hva Italia kan tåle uten å måtte få kriselån på lik linje med det Hellas har fått.

Det er nå nærmest panikk i forhold til Italias rolle statsgjeldsmarked.

Renten på italienske statslån med ti års løpetid økte i formiddagstimene helt til 7,35 prosent.

Med en statsgjeld som er nesten fem ganger så stor som det norske Oljefondet, er Italia «too big to fail». Hele verdensøkonomien får trolig et stort problem dersom Italia ikke greier å betjene renter og avdrag på sine lån.

Betydelig politisk usikkerhet

Det er imidlertid lite som tyder på noen snarlig «quick-fix» av Italias økonomiske problemer i kjølvannet av Berlusconis varslede avgang.

Den Italienske statsministeren sa tirsdag at han vil trekke seg etter at en økonomisk stabilitetslov er vedtatt i parlamentet.

LES OGSÅ: Berlusconi mistet flertallet i parlamentet

I begynnelsen var jubelen i markedene stor etter at Berlusconi trakk seg, men spørsmålet alle stiller seg nå er hva som kommer etter ham. Opposisjonen er på langt nær enig med hverandre i viktige spørsmål.

I sin morgenrapport skriver Handelsbanken at den mest konstruktive løsningen trolig er å la et forretningsministerium av fageksperter (teknokrater) overta på midlertidig basis.