Hopp til innhold

Breivik-dommer erklært inhabil

Tingretten har besluttet at en varameddommer i 22. juli-rettssaken er inhabil. Årsaken er at sønnen hans er aktiv både i AUF og Arbeiderpartiet. – Jeg er både skuffet og lettet, sier Ole Johnny Foss.

Breivik

Rettssaken mot Anders Behring Breivik begynner 16. april.

Foto: Junge, Heiko/Scanpix

Etter en grundig habilitetskontroll kom det frem at varameddommer i 22. juli-rettssaken Ole Johnny Foss er inhabil.

Årsaken er at Foss' sønn er AUF-politiker i Oslo og nestleder i et av bydelsutvalgene. Fem dager etter terrorangrepet uttalte sønnen seg om angrepene i en norsk nettavis, og fortalte samtidig at han kjente flere som mistet livet på Utøya.

På bakgrunn av dette ba retten Foss innhente utfyllende informasjon fra sin sønn vedrørende verv i AUF og Arbeiderpartiet, og kjennskap til person som var på Utøya den 22. juli, heter det i kjennelsen.

Sønnen aktiv i AUF og AP

Etter rettens syn er det forhold at sønnen gjennom flere år har vært, og fortsatt er, meget aktiv i forskjellige tillitsverv både i Arbeiderpartiet og AUF egnet til å reise tvil om Foss' upartiskhet i en straffesak av denne karakter.

Retten mente også at det for allmennheten kunne være nærliggende å tro at far og sønn kan ha et felles ståsted i saken, familierelasjonen tatt i betraktning.

"Utad vil han dermed ikke fremstå som et uhildet varamedlem", står det i kjennelsen.

Både skuffet og lettet

– Sønnen min har mange verv og jeg hadde nok ikke en god nok oversikt over dem. Når det er sagt, tror jeg ikke sønnen min ville hatt noen påvirkning på meg, sier Ole Johnny Foss til NRK.

Etter oppslag i medier var han forberedt på at han kunne bli erklært inhabil. Nå er han både skuffet og lettet.

– Det hadde vært interessant å være med, men på en måte er det jo kanskje en lettelse også å slippe.

Ole Johnny Foss jobber som miljøarbeider i Kirkens bymisjon, der han til sammen har jobbet 25 år. Han hadde begynt å forberede seg til dommervervet, men nå blir det altså jobb istedet.

En meddommer er en person som ikke har juridisk utdannelse, men som deltar i rettssaken på lik linje med fagdommeren.

I tingretten settes retten alltid med to meddommere i straffesaker.

Retten vil trekke ny varameddommer i løpet av kort tid.

AKTUELT NÅ