Hopp til innhold

Mener oljeindustrien må bremse

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Naturvernorganisasjonene mener det er på tide å prioritere hvilke oljefunn som skal åpnes for utvinning etter Statoils nye «oljeprovins».

Statoil har gjort sitt andre store oljefunn i Barentshavet på ni måneder, og konsernsjef Helge Lund mener Norge har fått en ny oljeregion i nord.

Les: – Vi har funnet en ny oljeprovins

Ifølge Statoil innebærer funnet trolig mellom 200 og 300 millioner fat utvinnbar olje, og verdien er anslått til mellom 150 og 200 milliarder kroner med dagens priser.

Feltet ligger bare sju kilometer fra Skrugard-feltet, der Statoil gjorde et like stort funn i fjor.

Les: – Det viktigste oljefunnet på 10 år

– Kan ikke bygge ut alt samtidig

Sigurd Enge

Sigurd Enge er rådgiver for maritim forvaltning i Bellona.

Foto: Bellona

Bellona-rådgiver Sigurd Enge mener det er på tide at oljeindustrien begynner å prioritere.

– Nå har oljeindustrien på norsk sokkel gjort så mange suksessfulle funn at vi må begynne å prioritere. Norsk leverandørindustri har ikke kapasitet til å bygge ut alt samtidig, selv om Ola Borten Moe gjerne skulle ønske det, sier Enge til NRK.

Enge mener oljeindustrien må bestemme seg for om de skal prioritere funnene i de mest sårbare områdene i nord, eller å sikte mot høyere utvinning i feltene som allerede er i drift.

– Potensialet der er mye høyere enn både Havisfeltet og Skrugard til sammen. Det er ikke mengde, men utvinningspotensiale som gjelder, sier Enge.

Les: 2011 ga 2500 000 000 000 oljekroner

– Bilister må betale

Han tror imidlertid at det nye funnet kan lette trykket på Lofoten og Vesterålen, der Statoil startet kartleggingen før nyttår.

– Det blir stadig vanskeligere for Statoil å fortelle hvor viktig det er å gå inn i Lofoten og Vesterålen, sier Enge.

Les: Kappløp om Lofoten-olje
Les: Statoil starter kartlegging av Lofoten

Enge mener petroleumsmeldingen som ble lagt frem i sommer viste en «sørgelig enighet» mellom politikerne.

– Hvis olje- og energidepartementet får viljen sin i forhold til en offensiv utbygging av nye oljefunn, så er det bilister og norsk industri som må betale prisen for klimaforliket ved å stramme inn enda mer, sier han.

– Kan ikke åpnes uten diskusjon

Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet reagerer på at nye oljefunn automatisk åpnes for utvinning.

– Man er nødt til å se norsk oljepolitikk i sammenheng med norsk klimapolitikk. Det kan ikke være sånn at hver gang man finner et nytt stort oljefelt, så skal det være automatikk i at de skal åpnes uten diskusjon, sier Haltbrekken til NRK.

Haltbrekken mener det var feil av regjeringen å sende ut oljemeldingen før klimameldingen.

– Det burde vært omvendt. Klimameldingen bør sette rammer for oljepolitikken, det er helt avgjørende, sier han.

Haltbrekken er også bekymret for klimautslippene fra oljeutvinningen.

– Vi mener det er viktig at man tar opp diskusjonen om oljeutvinningstempoet i Norge. Vi ligger dårlig an i forhold til våre internasjonale forpliktelser, og med stadig nye store prosjekter, vil utslippene holde seg høye, sier Haltbrekken.

Les: Statoil vil slippe miljøavgifter

– La den ligge

Miljøpartiet De grønne skriver i en pressemelding at Norge bør la det nye oljefunnet ligge, og foreslår at man tar en 20 års pause i oljeletingen på norsk sokkel.

– Dersom verden skal nå målet om to graders oppvarming, er vi nødt til å la nye funn ligge. Dette handler om å ta hensyn til kommende generasjoner, sier partiets talskvinne Hanna E. Marcussen.

Hun mener oljen er mer verdt der den ligger.

– Oljen er mer verdt for Norge under havbunnen enn dersom vi tar den opp og investerer i et usikkert aksjemarked. Olje er en knapp ressurs, og vil bli mer verdt jo lenger vi tar vare på den, sier Marcussen.