Hopp til innhold

Regjeringens vakttjeneste ser ikke hensatte biler som potensiell fare

Lederen for sikkerhetsavdelingen i regjeringskvartalet sier til NRK at biler hensettes her jevnlig. Bombebilen før terrorangrepet den 22. juli kan ha stått foran resepsjonen til Statsministerens kontor så lenge som ti minutter.

Jon Ivar Mehus og den utbombede høyblokka (montasje)

Seksjonssjef Jon Ivar Mehus i DSS sier de ikke nødvendigvis ser på alle biler som blir hensatt ved regjeringskvartalet som trusler.

Foto: Berit Roald / Scanpix/NRK

Terrorangrepet mot regjeringskvartalet skjedde mest sannsynlig ved at gjerningsmannen kjørte en varebil inn Grubbegata, og deretter parkerte den helt inntil resepsjonen i høyblokka der både Statsministerens kontor og Justisdepartementet holder til.

Øyenvitnet Andreas Olsen har fortalt NRK hvordan han så gjerningsmannen kledd i politiuniform forlate området så lenge som 6,5 minutter før bomben gikk av. Dermed kan bombebilen ha stått hensatt i nærmere ti minutter før eksplosjonen skjedde.

Bombekrateret utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet

Bombebilen stod trolig like utenfor resepsjonen til Statsministerens kontor, noe dette krateret i en amatørvideo vitner om.

Foto: Johan Christian Tandberg (Stillbilde fra video)

Les og se:

Andreas Olsen var to-tre meter fra gjerningsmannen med pistol

Bilder og amatørvideo fra kaoset etter at bomben rammet regjeringskvartalet viser at bomben må ha vært plassert svært nært resepsjonsområdet i høyblokka. Noe som gjorde at omtrent hele førsteetasjen i bygget er blåst vekk av eksplosjonen.

NRK spør derfor hvordan vaktstyrken i regjeringskvartalet forholder seg til hensatte biler. Sjefen for vaktstyrken uttaler seg på generelt grunnlag, og sier at de ikke ser på hensatte biler som en så alvorlig trussel.

Ber om at biler kjører bort

– I utgangspunktet er ikke en hensatt bil en potensiell fare. Det er noe som skjer jevnlig hos oss, sier Jon Ivar Mehus som er seksjonssjef i sikkerhetsseksjonen i Departementenes servicesenter.

Sikkerheten i regjeringskvartalet opprettholdes av blant annet egne sikkerhetsvakter og et stort antall overvåkingskameraer. Sikkerhetsvaktene er ansatt i fellesenheten for alle departementene og bistår med sikkerhetskontroll i alle regjeringens bygg.

Sikkerhetssjefen i Departementenes servicesenter forteller til NRK hvordan rutinene generelt er hvis en fremmed bil parkeres på i avstengte områder inne i regjeringskvartalet.

– I forbindelse med en slik hendelse vil vi først prøve å komme i kontakt med føreren av bilen. Sitter han fortsatt i bilen ber vi om at bilen fjernes. Er det ingen i bilen forsøker vi å komme i kontakt med eieren for å de til å flytte den, og siste steg er å eventuelt å bestille tauing, sier Mehus.

Mehus bekrefter at det er sannsynlig at en fremmed bil kan bli stående feilparkert i så lenge som et kvarter.

– Det er sannsynlig, sier sikkerhetssjef Jon Ivar Mehus.

Store deler av første-etasjen i høyblokka er blåst bort

Store deler av første-etasjen i høyblokka er blåst bort av trykket fra bomben.

Foto: NRK

Faren for bilbombe kjent

Faren for bomber i Grubbegata har vært kjent lenge. Assisterende politidirektør, Otto Stærk, har bekreftet overfor NRK at de allerede for mange år siden diskuterte å stenge gata som ble utsatt for terrorangrepet 22. juli.

– Rapporten er gradert, men jeg kan bekrefte at ett av forslagene var å stenge Grubbegata, sier Stærk til NRK.

Da bomben gikk av var planen at stenging av gata med nye sikkerhetsbarrierer skulle være ferdig i september i år.

Les også: Ville stenge bombegata allerede i 2004

Også PST skal ha advart mot bombefaren i Grubbegata i flere trusselvurderinger.

Behandlingen av stengingen tok sju år og hele tiden har sikkerhetsopplegget måtte leve med en gate der det var mulig å kjøre en bil inn mellom regjeringens viktigste bygninger.

– Mer mistenkelig med koffert

Jon Ivar Mehus

Seksjonssjef Jon Ivar Mehus sier de reagerer anderledes på hensatte kofferter og biler.

Foto: NRK

Sikkerhetssjefen i DSS forteller til NRK at de opplever mange tilfeller der trafikanter ikke har spesielt stor respekt for skilting og de enkle avsperringene som finnes i dag. Dermed er det ikke uvanlig med folk som kjører feil eller hensetter biler.

Kontakter dere politiet ofte om ting dere oppdager utenfor byggene i regjeringskvartalet?
– Jeg vil ikke si at det er ofte, men det er en vesentlig forskjell mellom å finne en feilparkert bil og det å finne en koffert i vårt område. Det er mer mistenkelig hvis vi finner en koffert. Da vil vi sette inn en annen prosedyre, sier Mehus.

Med tanke på omfanget av feilparkeringer og opplegget som har vært i regjeringskvartalet mener Mehus at det ville blitt for kraftig skyts å slå alarm hver gang en bil står på et egentlig avstengt område.

– Hvis vi skulle satt i gang i et stort apparat hver gang en bil blir satt igjen i vårt område tror jeg det hadde blitt altfor ofte, sier Mehus

AKTUELT NÅ