Hopp til innhold

NOKAS-dømt: – Filmen kommer for tidlig

NOKAS-dømte Erling Havnå mener filmen om ranet kommer for tidlig.

Erling Havnå

Erling Havnå mener filmen om NOKAS-ranet kommer for tidlig.

Foto: Magnus Bratten / NRK

Erling Havnå var euoropamester i kickboksing. Så valgte han en annen vei. Klokken 08.00 den 5. april 2004 var han med på ett av norgeshistoriens mest omtalte ran.

Sammen med David Toska og en rekke andre personer banet han seg vei inn i Norsk Kontantservice' tellesentral i Stavanger iført skuddsikker vest, hjelm, finlandshette, hansker og kjeledress.

Les også: - Godt vi er ferdig nå
Les også: Spiller egen tvillingbror i Nokas-film
Les også: Nokas-bok fikk journalistpris

Flere av ranerne var bevæpnet med blant annet AG3-geværer og MP5-maskinpistoler, og på vei ut av ransstedet kom det til skuddveksling med politiet.

Da ranerne forsvant satt politiførstebetjent Arne Sigve Klungland død i politibilen sin. Skutt av én av ranerne.

Utbyttet på opp mot 70 millioner kroner har aldri kommet til rette.

– Respektløst mot ofrene

Nå soner Havnå en dom på 16 års fengsel for ranet. Samtidig har et filmteam nylig avsluttet innspillingen av scenene fra Domkirkeplassen i Stavanger.

Det har fått Havnå til å reagere.

– Etter ranet gikk ledende personer i Stavanger ut i pressen og sa at dette var en voldtekt av byen. Hvem er det egentlig som vil filme sin egen voldtekt?

Spørsmålet er retorisk og sikter til at Stavanger kommune har lagt forholdene til rette for å realisere filmen som merket byen for alltid.

Video nsps_upload_2009_12_21_13_38_30_2055.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NOKAS-ranet ble sett på som et skille i norsk kriminalhistorie.

Havnå sier han synes det er problematisk å bli fremstilt som en helt på film for den rollen han hadde under det ordentlige ranet.

– Det blir å gjøre dette spennende og glorifisere det vi gjorde. Jeg synes det blir galt. At Stavanger kommune støtter en sånn sak, mener jeg er horribelt.

Han krever å bli trodd på at han ikke bare snakker for seg selv, men også for de som ble rammet av ranet.

– Noe som ble veldig vektlagt i retten var ofrene. I det minste av hensyn til dem, burde ikke kommunen legge til rette for filmingen.

Politiet: – Respektløst

Også lederen for Politiets Fellesforbund Arne Johannessen mener filmatiseringen er respektløs mot dem som ble rammet.

David Toska - under åstedsbefaringen i bakgården til NOKAS-bygningen

David Toska var hjernen bak ranet. Han la tidlig kortene på bordet, og var blant annet med på en åstedsbefaring i bakgården til NOKAS-bygningen i forbindelse med rettssaken.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

– Det jeg reagerer mest på er tidsaspektet. Det er grunn til å stille spørsmål ved om det er denne måten man skal fremstille kriminelle på. Det kan være med på å motivere enkeltpersoner til kriminell aktivitet, sier Johannessen.

Det er ikke filmens produsent, Jan Aksel Angeltvedt, enig i. Han sier han sover godt om natten selv om Johannessen kritiserer filmen.

Ikke et helteepos

– Vi har prøvd å gå inn i materialet og mener jo at det er plass til en film om denne hendelsen. Vår film er et forsøk på å ta ranet tilbake, fremstille det så enkelt, brutalt og usminket som det faktisk var, sier han.

Jan Aksel Angeltvedt, produsent Nokas-film

Jan Aksel Angeltvedt produserer Nokas-filmen. Han sier han er komfortabel med kritikken.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Angeltvedt sier også at menneskene bak filmen har vært i kontakt med både kollegene til Klungland, familien hans og flere av de ansatte i banken før de satte igang med filmingen. Innvendingene har vært forsvinnende få.

– Vi er godt kjent med det synspunktet at denne filmen kommer for tett oppi denne hendelsen. Vi står trygt på at denne filmen kommer i betimelig avstand fra hendelsen. Dette er ikke noe sentimentalt helteepos men en nøktern fremstilling av det som skjedde, sier Angeltvedt.

Ordfører i Stavanger, Leif Johan Sevland, er gjest i lørdagens Ukeslutt. Hør hele intervjuet med ordføreren direkte klokka 12:30.

AKTUELT NÅ