Hopp til innhold

Togkaos i tre timer - alle tog stod stille

Alle tog i hele Norge stod stille i nærmere tre timer da telefonsystemet GSM-R gikk ned. Passasjerene var langt fra fornøyde, og det er ventet fortsatte forsinkelser utover kvelden.

Togstans - feil på GSM-R

Passasjerene på Oslo S måtte i kveld bare ringe og melde at det kunne ta tid før de kom frem. Feil på nødsambandet GSM-R gjorde at alle tog stod i hele landet.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Thor Erik Skarpen

Informasjonssjef Thor Erik Skarpen i Jernbaneverket beklager overfor alle passasjerene.

Foto: Jernbaneverket

Rundt klokken 21.15 kunne Jernbaneverket melde at feilen i nødsambandet var rettet, men det vil fortsatt være forsinkelser utover kvelden på alle linjer.

I nærmere tre timer var det full stans i all togtrafikk på norske jernbaneskinner.

– Alle tog er nå forsinket, og det vil ta tid før togene igjen kan komme i rute, sier Thor Erik Skarpen i Jernbaneverket til NRK.

Han opplyser at mange togsett rett og slett er på feil sted fordi de ikke fikk lov til å bevege seg da det var feil på nød- og telefonsystemet GSM-R.

– De må dermed beveges seg til riktig stasjon for å gjenoppta ruta, og dermed må vi regne med forsinkelser.

Hvor lang tid vil det ta før togene er i rute igjen?

– Jeg vil anslå en times tid før vi kan si at togene er nærheten av å være i rute igjen, sier Skarpen til NRK.

Feil i datasystemer

Togledersentral (arkivfoto)

Da toglederne ikke hadde kontakt med togene på grunn av feil i GSM-R-systemene måtte alle tog stoppe (arkivfoto).

Foto: Jernbanemagasinet / Scanpix

Det var en strømforsyning i en viktig datamaskin ved en av Jernbaneverkets sentraler i Trondheim som sluttet å virke. Dermed gikk telefon- og nødsambandet ned, og alle tog måtte stå stille fordi toglederne ikke lenger hadde kontakt med togene ute på skinnene rundt om i landet.

Les: Her ble togstansen skapt
Les: Skal granske tre timers full togstans

– Når vi ikke får ordentlig kontakt med lokførerne er det ikke trygt å kjøre tog. Vi stanset togtrafikken for å unngå ulykker, sier informasjonssjef Thor Erik Skarpen i Jernbaneverket til NRK.

Feilen skjedde rundt kl. 18.30, men det tok nesten tre timer før datamaskinen igjen var i drift og det kunne tillates at togene fikk kjøre. Hvorfor det ikke fantas reserveløsninger er vanskelig å forklare for pressevakt Kjell Bakken i Jernbaneverket.

Hvordan kan en enkelt datamaskin med feil skape så store problemer, har dere ikke reserveløsninger?

– Det er en sentral datamaskin som holder styr på alle tognummer i dette telefonsystemet. Den må være oppe å gå for å holde oversikten. Vi skal ha backup på systemene, men jeg kan ikke svare nå på hva som har gått galt med det i kveld, sier Bakken til NRK.

Video TOGPASSASJERER-290310-WW_MXF_Innboks.MP4

VIDEO: – Nok er nok, er den klare beskjeden fra frustrerte passasjerer på Oslo S.

– Vanskelig å finne ut hva som skjer

NSB slet med å skaffe alternativ transport for alle de tusenvis av togreisende som ikke hadde et tog å reise med, og passasjerene er langt fra fornøyde.

Inger Marie Johnsen og Kirsten Marie Sørensen

Inger Marie Johnsen og Kirsten Marie Sørensen

Foto: NRK

– Det er en nesten umulig oppgave når tog over hele landet står, sier informasjonssjef Preben Kolstrup i NSB til NTB.

Søstrene Inger Marie Johnsen og Kirsten Marie Sørensen har selv fått merke kaoset på kroppen. De hadde tenkt seg fra Lysaker til Son, men det var ikke like enkelt.

– Det var umulig å høre noe på perrongen da vi stod på Lysaker. Vi stod tre personer og prøvde å få med oss det som ble sagt over høyttaleranlegget. Ingen av oss klarte å høre hva som ble sagt, sier Inger Marie Johnsen og fortviler.

Det er bare å beklage. Men hvis det er noen trøst, er det at togene ble stanset for deres egen sikkerhet

Informasjonssjef Thor Erik Skarpen i Jernbaneverket

Hverken årsak eller varighet på togproblemene har nådd fram til dem fra NSB eller Jernbaneverket.

– Tror du vi kommer oss av gårde i kveld, spør de NRKs journalist med håp i stemmen. De tok selv turen til Oslo S med andre transportmidler i håp om å få vite mer eller komme seg videre.

Tog sto over hele landet mandag.

Togene stod over hele landet – her fra Sandnes.

Foto: Mobilfoto: Eirik H. Urke

På Trondheim stasjon får passasjerene beskjed om at togene ikke har lov å forlate utgangsposisjonene, og dermed blir stående helt i ro.

Ida Marie Storsve Olsen (17) og Lene Burmo (17) måtte vente på tog på Trondheim S.

Ida Marie Storsve Olsen (17) og Lene Burmo (17) måtte vente på tog på Trondheim stasjon.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Ida Marie Storsve Olsen (17) og Lene Burmo (17) skulle til Levanger med toget kl 1910, men ventet fortsatt godt over timen senere.

– Vi tekster til mamma for å få info fra andre steder enn NSB, sier Ida Marie Storsve Olsen. Beskjeden fra foreldrene i Levanger er at de kan kjøre hele veien fram og tilbake til Trondheim hvis nødvendig.

Toget fra Steinkjer kommer trillende inn på stasjonen, men reglene er klare. Det må bare bli stående i ro, og får ikke snu og reise nordover igjen med jentene ombord.

– Det er veldig overraskende at NSB ikke har satt opp buss i stedet for tog, sier jentene som gjerne skulle kommet seg av gårde fra stasjonen i Trondheim.

Les: - Flaut for Jernbaneverket

Mistet kontakten med togene

Det hele startet tidligere i kveld da nødsamband- og telefonsystemet GSM-R gikk ned. Dermed måtte alle tog stoppes på grunn av sikkerhetsregler.

– Jernbaneverket mistet radiokontakten med alle tog litt etter klokken 18.30 i kveld. Det er en feil med radiosystemet i Jernbaneverket, og da kan vi ikke kjøre tog etter regelverket. Vi har stoppet all togtrafikk inntil feilen er rettet, sa Kjell Bakken i Jernbaneverket til NRK da feilen var kjent.

Dette innebærer at ingen tog fikk bevege seg som normalt på togskinnene, hverken NSB, Flytoget eller godstog kan i et slikt tilfelle kjøre som normalt.

NRK fikk derimot flere meldinger om tog som var i bevegelse, og Jernbaneverket bekreftet på spørsmål at dette stemte.

– Tog som er mellom stasjoner er bedt om å kjøre til nærmeste stasjon, og tog på linjer med liten trafikk får reise til endestasjonen, sier Bakken til NRK i 19.30-tiden.

Feilen rammer sambandet mellom togene og Jernbaneverkets togledere, som styrer trafikken på skinnene. Ifølge Bakken ligger feilen i datasystemer på operasjonssentralen i Trondheim.

Trafikken på norsk jernbane styres fra flere trafikkstyringssentraler (i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim, Drammen, Hamar, samt noen mindre andre steder). Bakkens kollega Thor Erik Skarpen sier toglederne trolig stanset trafikken med en gang de fikk beskjed.

- En slik feil har aldri skjedd før. Heller ikke reserveløsningen slo inn, forklarer Skarpen.

– Benytt annen transport

Buss for tog

Tog stod over hele landet, og NSB prøvde å sette inn annen transport. Det var varierende i hvor stor grad de klarte å skaffe busser, her fra Stavanger.

Foto: Kai Hjertnes / NRK

NSB sa først at de ville sette opp annen transport, men slet veldig med å skaffe nok busser til alle de mange tusen reisende som hadde tenkt seg med tog. Togselskapet oppfordret derfor kunder som kunne benytte annen offentlig kommunikaskjon om å gjøre dette.

– Alle våre tog har kjørt til nærmeste stasjon etter at meldingen kom, og står der. De har ikke lov å kjøre videre, sier Preben Colstrup, informasjonssjef i NSB til NRK.

Hvor mange som ble rammet av mandagens togstans, tør Kolstrup i NSB ikke gjette på. Han ville heller ikke love at NSB spanderte kaffe.

– I noen tog er det mulig å servere kaffe og annet, i andre ikke. Vi har ingen regler for slikt når det oppstår forsinkelser, sier han til NTB.

Pengekrav

Det er derimot klare regler for hva folk har krav på av kompensasjoner. Ved kortere strekninger kan folk søke om kompensasjon for halve togbilletten når toget er mer enn 30 minutter forsinket.

Unntaket er strekningene Oslo-Bergen, Oslo-Stavanger, Oslo-Trondheim og Trondheim-Bodø.

Der trer ordningen i kraft ved forsinkelser på over en time, skriver NSB på sine nettsider om hvordan man får kompensasjon.

AKTUELT NÅ