Hopp til innhold

Ingen veto mot USAs rakettskjold

Regjeringen kommer ikke til å legge ned veto i NATO mot planene om et rakettforsvar i Europa.

USAs rakettskjold
Foto: NRK

Det sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til flere aviser i dag. Støre argumenterer mot rakettskjoldet i NATO, men han vil ikke ta i bruk veto i saken.

NETT-TV: - Vi legger ikke ned veto

Avklaringen kommer etter at flere rødgrønne politikere har flagget sin skepsis til USAs og NATOs planer om å utvide rakettskjoldet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hensikten med USAs rakettskjold er å skyte ned raketter fra land som USA mener er fiendtlige. Radarsystem og avkjæringsraketter vil bli plassert i Tsjekkia og Polen.

Uaktuelt med veto

I en radiodebatt i NRK i dag sier stortingsrepresentant Marit Nybakk (Ap) at regjeringen er imot rakettskjoldplanene, men at det er uaktuelt å nedlegge veto i NATO mot forslaget.

- Norge kommer selvfølgelig ikke til å legge ned veto. Det er det samme som å melde seg ut, sier Nybakk.

Flere skjold

Marit Nybakk

Marit Nybakk.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

- Det er flere typer rakettskjold. Vi har de amerikanske planene om å inngå avtale med Tsjekkia og Polen om et rakettskjold i Europa. Og så har vi den diskusjonen som går i NATO om hvorvidt NATO skal knytte seg til dette eller opprette et eget rakettskjold. Dette for å dekke de landene som ikke blir dekket av det amerikanske skjoldet, sier Nybakk.

Nybakk mener imidlertid at skjoldet kan føre til en opprustningsspiral, og at det er fortidens forsvarskonsept.

- Hvis Iran ønsker å destabilisere eller føre krig mot Polen eller Tyskland, så tror ikke jeg det er ved ballistiske missiler. Da tror jeg at de sender noen selvmordsbombere eller bruker en annen form for asymmetrisk krigføring, sier Nybakk.

Støtter rakettskjoldet

Per-Kristian Foss

Per-Kristian Foss.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Høyres Per-Kristian Foss er mer positiv til planene.

Foss sier at USA er på vei til å få aksept fra to land hvor skjoldet skal utplasseres, og at alle i NATO, bortsett fra Norge, aksepterer dette som et amerikansk tiltak.

- Jeg synes det er en uklok posisjonering av Norge, enten man snakker om veto, som finansministeren i regjeringen gjør, eller om man snakker om bare å ha en fotnote. Eller om man sier man er imot, men samtidig stemmer for, sier Foss.

Avventende

Nybakk sier at regjeringen nå vil avvente hva som skjer i NATO.

- Dette er en prosess. Vi har også et toppmøte i Bukarest i april der saken vil være oppe, men det blir neppe fattet noe vedtak eller komme en endelig konklusjon der. Debatten i NATO vil også fortsette om hvorvidt man skal få et skjold som også dekker de sørøstlige landene i Europa, sier Nybakk.

Nybakk tror diskusjonen vil fortsette frem til våren 2009. Da vil det holdes nok et toppmøte i NATO.

Tror ikke på fotnoter

Til Klassekampen sier Støre at veto ikke er noen aktuell problemstilling for Norge i dag, og han mener at et veto ikke vil styrke gjennomslag for Norges argumenter i saken.

Støre har heller ingen tro på å benytte fotnoter for å markere Norges standpunkt.

AKTUELT NÅ