Hopp til innhold

Stor snøskredfare flere steder

Norges geotekniske institutt ber folk være forsiktige hvis de ferdes ute nå i juleferien. – Det er skredfare 3 en del steder. Det er den faregraden hvor flest omkommer i snøskred, sier skredekspert.

Skikjører i snøskred

Det er svært ustabile snøforhold nå i juleferien, og skredekspertene ber folk være ekstra påpasselige.

Foto: Pat Mulrooney / Creative Commons (creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Årsaken er at snøen da er svært ustabil, men det er det ikke så lett å oppdage at den er.

– Det er ofte godt vær da, så vi får den farlige kombinasjonen av at snøen er farlig, og vi er gira, sier skredekspert Kjetil Brattlien ved Norges geotekniske institutt.

I går omkom en 40-årig mann etter å ha blitt tatt av snøskred i Hemsedal, like ved Hemsedal skisenter.

Mannen, som var på skitur med en kamerat, ble dratt nedover fjellsiden av de mektige kreftene. Begge mennene var skikyndige personer.

– Men å sette utfor der var svært farlig, sier driftssjef Andreas Smith-Erichsen, ved Hemsedal skisenter.

– Aldri opplevd så ustabile snøforhold

Kjetil Brattlien

Ifølge skredekspert Kjetil Brattlien er det ekstra farlige forhold nå.

Foto: NRK

Snøskredfaren er nå stor flere steder i landet.

– En god del steder er det veldig skredfarlige forhold, fordi snødekket er veldig ustabilt. Det gjør at folk lett kan utløse skred i bratt terreng, sier skredekspert Brattlien.

– Jeg var selv på Finse rett før helgen, og jeg har aldri opplevd så ustabile snøforhold som det var der da.

Størst er skredfaren i Langfjella og særlig i Hemsedal.

– Hold deg unna bratt terreng!

Brattlien ber folk som er er ute i naturen nå i juleferien, om å forsøke å bedømme skredfaren riktig og tilpasse turen etter forholdene.

– Kan man lite om snøskred, bør man holde seg unna bratt terreng. Kan man mye om snøskred, kan man oppsøke bratt terreng, men man skal være ekstra påpasselig.

Setter ikke bare eget liv i fare

Vivi-Ann Karlsen, stedfortredende beredskapsansvarlig i Norske Redningshunder i Buskerud, ber juleferierende nordmenn lytte til rådene fra skipatruljene og erfarne folk.

– I tillegg bør folk ha sender-mottaker-utstyr med seg, vite hvordan det brukes og tenke på egen sikkerhet. Hvis det skulle gå et skred, må de starte letingen etter den eller dem som eventuelt blir tatt av skredet, umiddelbart. Tiden går fort, sier Karlsen.

Hun ber folk også huske på at man ikke bare setter eget liv i fare ved å utfordre naturen.

– Man må være klar over at når det er gått et skred, er det store fare for et nytt. Da må vi også tenke på sikkerheten til redningsmannskapene, sier Karlsen.

– I går var det veldig stor skredfare i området i Hemsedal hvor snøskredet gikk, og det var en risiko også for dem som lette etter ham som var tatt av skredet.

AKTUELT NÅ