Hopp til innhold

Biskop-opprør etter asyldom

Samtlige biskoper i Norge er skuffet over fredagens asyldom i Høyesterett. Flere uttaler at Norge fører en umenneskelig asylpolitikk.

Samtlige 12 biskoper i Norge er skuffet over asyldommen i Høyesterett fredag. 450 barn i Norge risikerer å bli kastet ut av landet.

NRK har i dag snakket med de 12 biskopene i landet. Samtlige er skuffet over dommen de mener bryter med barns rettigheter.

Høyesterett avviste fredag anken fra familiene til Verona Delic (9) og Mahdi Shabazi (9) på Rjukan. Dermed sendes Mahdi til Iran, mens Verona må forbli i Bosnia.

biskop Halvor Nordhaug

REAGERER 1: Halvor Nordhaug i Bjørgvin bispedømme.

Foto: NRK

Dommen kan få avgjørende betydning for rundt 450 asylbarn i Norge.

– Det vi snakker om i disse sakene er barn som har vært mange år i Norge. Og at disse skal sendes ut til land de ikke har noen tilknytning til, det opplever jeg som inhumant, sier biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin bispedømme.

Samlet protest

NRK har i dag snakket med de 12 biskopene i landet. Samtlige er skuffet over dommen de mener bryter med barns rettigheter.

Helga Haugland Byfuglien

REAGERER 2: Helga Haugland Byfuglien.

Foto: NRK

– Det forteller jo at lovverk og forskrifter ikke er tydelige nok med tanke på at barn har egne rettigheter. For flertallet i Høyesterett tar til følge at innvandringspolitiske hensyn teller mer enn barns rettigheter. Og sånn kan vi ikke ha det, mener Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien.

Nå mener biskopene at politikerne må ta grep for å endre asylpolitikken.

Laila Riksaasen Dahl

REAGERER 3: Laila Riksaasen Dahl i Tunsberg bispedømme.

Foto: NRK

– Vi må bare fortsette å arbeide for at lovverket blir tydeligere sånn at det ikke er mulig å være så inhuman som man nå har valgt å være, sier biskop Laila Riksaasen Dahl i Tunsberg bispedømme.

– Dette er krevende, og jeg håper og har en forventning om at politikerne ser at det ligger en utfordring i denne dommen. Vi kan ikke ha det sånn som dette, sier Byfuglien.

– Bør holde seg unna

Fremskrittspartiet liker ikke at biskopene kritiserer norsk asylpolitikk eller ber om lovendringer.

Kirkens ledere bør holde seg unna den politiske debatten. Det er politikerne som skal bestemme lover og regler, mener Frp.

– Det er det vi har storting og regjering til – for å vedta lover, og domstolene skal dømme etter dem. Det at enkelte biskoper er uenig i det, er greit. Men når de tar på seg biskopkappen og begynner å delta i samfunnsdebatten, da representerer de noe som er mye større enn seg selv.

– Da er det mange av oss kristne som mener at innvandringspolitikk faktisk er opp til Stortinget å vedta, ikke opp til kirken, uttaler stortingsrepresentant Kjetil Solvik Olsen (Frp).

Artikkelen fortsetter under bildet:

Verona Delic (9) og Mahdi Shabazi (8)

Høyesterett avviste fredag anken fra familiene til Verona Delic (9) og Mahdi Shabazi (9) på Rjukan.

Foto: Anne Lognvik og Knut Skyllingstad / NRK

– Rettferdig asylpolitikk

ketil solvik-olsen

BER BISKOPENE HOLDE SEG UNNA: Fremskrittspartiets Kjetil Solvik Olsen liker dårlig at biskopene uttaler seg om politikk.

Justisdepartementet mener biskopene tar feil, og avviser at asylpolitikken er for streng.

Det er riktig å sende ut asylsøkere som får avslag, mener de.

– Jeg lyttet til kritikken, men er altså uenig fordi vi fører en konsekvent og rettferdig innvandringspolitikk. I rettferdigheten så ligger det også at vi må stille krav om retur for dem som får avslag, sier stassekretær Pål K. Lønseth (Ap).

Fremskrittspartiet mener alle medlemmer av statskirken nå bør tenke seg om. For dem som ikke støtter biskopenes politiske utspill kan det være like greit å melde seg ut.

– Hvis de føler at biskopene stadig vekk går i konflikt på politisk områder der en selv ikke er enig, blir konsekvensen at man finner andre måter å pleie sitt forhold til Vår Herre, uttaler Solvik Olsen.

Dommen i Høyesterett fredag kan gjøre sjansene mindre for at Nathan (7) får bli i Norge.

Nathan var på vei til skolen fredag morgen, da dommen kom fra Høyesterett. Han forstod at nyheten handlet om hans sak.

AKTUELT NÅ