Hopp til innhold

Brevvekslet med Nobel og foreslo europeisk union

Nobelprisvinneren Bertha von Suttner hadde stor innflytelse på sin gode venn Alfred Nobel, og påvirket ham til å skrive fredsprisen inn i sitt testamente. Men hun var også en stor pådriver for å grunnlegge EU.

Bertha von Suttner og Alfred Nobel

Nobels Fredspris i 1905 gikk til Bertha von Suttner, baronesse og forfatter. Hun hadde et livslangt vennskap til Alfred Nobel. Han er mest kjent for å ha innstiftet de fem Nobelprisene ved en testamentarisk gave.

Foto: Scanpix

Bertha von Suttner møtte Alfred Nobel som ung da hun jobbet som hans sekretær i Paris i en uke. Oppholdet førte til et livslangt vennskap og det ble sendt over 80 brev dem imellom.

Det er liten tvil om at von Suttners vennskap med Nobel hadde betydning for innholdet i hans testamente. I brevene påvirket hun Nobel til å skrive inn en fredspris.

– Belær meg, overbevis meg

– Hun hadde med sitt tette forhold til Nobel stor innflytelse på hans tanker rundt fredsspørsmålene. Brevvekslingen mellom dem viser at hun overbeviste ham til å skrive inn fredskongresser og nedrustning, sier Anne Synnøve Simensen, forfatter av boka «Kvinnen bak fredsprisen».

Dette var to elementer han selv ikke hadde tenkt på før von Suttner overtalte ham. Mange gir henne æren for at han opprettet en fredspris.

«Belær meg, overbevis meg, og jeg vil gjøre noe stort for bevegelsen», sa Alfred Nobel til Bertha von Suttner.

– Han var faktisk ganske skeptisk i en lang periode, men hun klarte å overtale ham til å skrive det inn i det endelige testamentet, forteller Simensen.

La fram forslag til Europeisk Union i 1892

Gresk gjeldskrise - EU-flagg og Aten

Bertha von Suttner ønsket en europeisk union. I 1892 la hun fram et forslag som står i stil til det EU står for i dag.

Foto: Petros Giannakouris / Ap

EU tar imot fredsprisen 10. desember og toppledere fra hele det kriserammede Europa kommer til Oslo. At Nobelkomiteens valg falt på EU har høstet krass kritikk og mange mener EU ikke er en verdig vinner.

Det kan være interessant å tenke på at Bertha von Sutnner allerede i 1892 la fram et forslag til en europeisk føderasjon av stater på fredskongressen i Bern.

«Krigens farer har sitt fundament i mangelen på lovmessige definisjoner i omgangen mellom de europeiske land», heter det i forslaget hun leverte.

Forslaget vakte oppsikt og skapte mye motbør for von Suttner.

Forslaget hennes gikk ut på et forpliktende samarbeid som var regulert med lover og regelverk, men som ikke skulle rokke ved de individuelle landenes uavhengighet. Dette var hun veldig tydelig på.

Hun åpnet for frihandel og reduksjon av toll.

– Forslaget ble ikke akseptert så tidlig som i 1892 og skapte motbør, sier Simensen.

  • Les også:

EU kaller henne grunnlegger

I en kommentar i avisen The European Voice blir Bertha von Suttner omtalt som grunnleggeren av EU, på grunn av initiativet i 1892.

Hun fortsatte hele sitt liv å snakke om at det finnes bare ett Europa og at Europa må stå sammen.

Så sent som 1913, året før hun døde og året før krige brøt ut, skrev hun at et forenet Europa må være pasifistenes kodeord framover.

Første kvinnelige fredsprisvinner

Suksessen med romanen «Ned med våpnene» (1889) førte til at Suttner ble leder i den nystartede fredsbevegelsen.

I 1891 startet hun den østerrikske fredsforeningen og som eneste kvinne ble hun invitert til de årlige møtene i den interparlamentariske union, som jobbet med å finne fredelige løsninger på statlige konflikter. Suttner reiste rundt og holdt foredrag om fred.

Hun mottok som første kvinne Nobels fredspris i 1905, og regnes som en pioner innen fredsbevegelsen.