Hopp til innhold

Se Erlend Loe lese fra ny Kurt-bok

Under NRK.nos direktesending fra Oslo Bokfestival, leste Erlend Loe opp deler av den kommende Kurt-boken, «Kurt kurér». – Helt fantastisk, sier forfatterkollega Arne Hjeltnes.

Video LOEKURT-SK-200910-WW

Under direktesendingen fra Oslo bokfestival leste forfatter Erlend Loe deler av den nye boken i Kurt-serien, som han gir ut på Cappelen Damm i slutten av oktober.

Arne Hjeltnes, som i høst er boktuell med romanen «Ivar Nimme» var også i studio. Han ble begeistret over universet som Loe har klart å skape i den nye boken, som heter «Kurt kurér».

To folk, to land

Erlend Loes første bok om truckføreren Kurt, «Fisken», kom ut i 1994. Ett år senere kom «Kurt blir grusom», etterfulgt av «Kurt Quo Vadis?», «Kurt koker hodet» og «Kurtby». Seriens suksess var så stor at Kurt for to år siden ble animasjonsfilm i «Kurt blir grusom», av regissør Rasmus Sivertsen.

Kurt koker hodet

Omslaget til «Kurt koker hodet», som ble gitt ut i 2003.

Foto: Cappelen Damm

I «Kurt kurér» vil opprørere dele Norge i to. Alle kommunikasjonskanaler er ødelagt: jernbane, veier, internett, telefon og flyplasser. Kurt må derfor være Gunnars kurér, og levere et viktig brev til Gunnars bror, som driver kai ved grensen til Russland.

– Det er en gjeng med ganske rabiate folk i nord som har lyst til å løsrive den delen av Norge fordi de er lei av å se skattepengene gå sørover til kjønnsforskning, opera og den slags, forteller Loe.

Ideen til boken lånte han fra den franske forfatteren Jules Verne, også kjent som «science fiction-romanens far».

– Han skrev en rekke fantastiske bøker, blant annet en som heter «Tsarens Kurer», som jeg har lest en del ganger, alene og for ungene mine. Den synes jeg er rett og slett er fabelaktig, sier Loe.

– Utrolig morsomt

Ivar Nimme

Arne Hjeltnes sin debutroman, «Ivar Nimme».

Foto: Kagge forlag

Arne Hjeltnes, som i høst er aktuell med romanen «Ivar Nimme», var også i studio da Erlend Loe leste fra sin nye bok.

– Dette var helt fantastisk. Historien sier mye om våre egne fordommer. Denne vesle smakebiten som vi fikk nå synes jeg var utrolig morsomt, sa Hjeltnes.

Hans debutroman handler om en grisebonde og ungkar i ei lita bygd på Vestlandet, og Hjeltnes tror at Kurt kunne trives i Ivar Nimmes verden.

– Det som er fantastisk med Kurt er at han er en fyr som bare behersker det å kjøre truck, men allikevel så behersker han alle situasjoner og alle miljøer han kommer inn i. Så han kunne nok ha tatt seg en tur til Vestlandet, det hadde gått fint, sier Hjeltnes og ler.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor