Hopp til innhold

Nettbokgigant i hardt vær

Amazon får hard kritikk etter avsløringer om dårlig behandling av arbeidere i Tyskland. Landets største fagforening mener arbeiderne betaler for våre billige bøker, men NTNU-professor Arne Krokan er ikke enig.

Amazon i Bad Hersfeld

Amazon blir kritisert for måten sesongarbeidere blir behandlet på i selskapets logistikksenter i Bad Hersfeld, Tyskland.

Foto: UWE ZUCCHI / Afp

Det var en tv-dokumentar sendt av den tyske kringkasteren ARD som i forrige uke avslørte at de ansatte ved lagerlokalene til Amazon i den tyske byen Bad Hersfeld opplever kroppsvisitasjoner, konstant overvåking og grov personhets.

Overtrampene var hovedsakelig rettet mot fremmedarbeidere som ble hentet inn for å jobbe i den travle julesesongen, og utført av et selskap som leverte sikkerhetstjenester til Amazon i Tyskland, skriver Klassekampen.

«Skrekkelige» arbeidsforhold

Sikkerhetsvaktene skal ha oppført seg truende mot hundrevis av sesongarbeidere fra Ungarn, Polen, Spania og andre europeiske land, ifølge The New York Times.

Talskvinne Ulrike Stöcker sa i en uttalelse at Amazon har nulltoleranse for diskriminering og skremsel, og at de ville kutte all kontakt med sikkerhetsselskapet.

Amazon in Bad Hersfeld

Over 7000 fast ansatte jobber for Amazon i Tyskland, men særlig i førjulstida kommer flere tusen sesongarbeidere til nettgigantens distribusjonssentre i landet.

Foto: UWE ZUCCHI / Afp

Heiner Reimann i den tyske fagforeningen Ver.di sier til Klassekampen at han har vært vitne til «skrekkelige» arbeidsforhold både ved lageret i Bad Hersfeld og i lignende anlegg over hele landet.

Han mener at bokgiganten ikke har tatt tilstrekkelig ansvar for situasjonen.

– Amazon må selv bli bedre, ikke bare distansere seg fra samarbeidspartnere de ikke har greid å kontrollere, sier han til avisen.

Amazon er verdens største netthandel og selger alt fra klær og forbrukerelektronikk til bøker, musikk og film. Tyskland er deres viktigste marked etter USA, og står for nesten 15 prosent av selskapets globale omsetning.

– Tendensen er at arbeidere forsvinner ut av virksomheten

I diskusjoner om utviklingen av markedet for nettbokhandel i Norge, blir Amazon ofte trukket frem som et eksempel å følge for andre aktører i bransjen .

Fagforeningen Ver.di sier til Klassekampen at det er arbeiderne som betaler prisen for de billige bøkene som kunder verden over kjøper hos Amazon, men oppfordrer likevel ikke til boikott av selskapet.

Arne Krokan er professor ved NTNUs Institutt for sosiologi og statsvitenskap. Han sier at på generelt grunnlag er det lite som tyder på at avsløringene i Tyskland har noe å si for Amazons lave bokpriser.

– Tendensen nå er heller at vi får billigere bøker fordi arbeiderne forsvinner ut av virksomheten. Det som har skjedd mer og mer de siste årene er at roboter overtar menneskelig arbeid, og dette bidrar til at selskap som Amazon får lavere produksjonskostnader og kan senke prisene.

Han sier at det er utviklingen av systemer som koster penger, og at det sannsynligvis er marginalt hva dårlige forhold ved et lageranlegg kan ha å si for bokprisene.

– Det overrasker meg ikke at en fagforeningsmann mener dette, sier Krokan, men understreker samtidig at han ikke har satt seg inn i denne konkrete saken.

Kommer ikke til å slutte å handle hos Amazon

Forfatter, kommentator og litteraturanmelder i Aftenposten Vidar Kvalshaug er ikke overrasket over det som nå har kommet frem.

– Brudd på arbeidslivets lover og regler og å krenke arbeidstagere, er uakseptabel, uansett hvor det er i verden. Selv om iPhone er verdens beste lille datamaskin, var det også dårlige forhold under en av fabrikkene i Asia, påpeker han.

Kvalshaug sier at utenlandske papirbøker fra Amazon er en del billigere enn helt nye, norske bøker, men at det også gjelder papirbøker som importeres og selges i bokhandlere og kiosker.

– Amazon er kjent som knallharde forhandlere som skviser sine leverandørforlag på pris, så jeg synes ikke synd på Amazon. De har plenty fortjeneste og burde kunne behandle ansatte bedre, sier han, og legger til at han fortsatt kommer til å handle e-bøker fra Amazon.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP