Hopp til innhold

Punkband nekter å ta imot penger

Flere punkband vil ikke ha penger når musikken deres spilles på radio.

Christian Medaas vokalist i Death is not Glamorous

Vokalist Christian Medaas og resten av bandet 'Death is not Glamorous' støtter fildeling, noe TONO er sterkt imot.

Foto: Bukhard/ www.facetheshow.com

Organisasjonen TONO har ansvaret for at komponister, tekstforfattere og musikkforlag får penger når musikken de har laget blir spilt på radio, men bandene vil ikke ha hjelp fra TONO. Årsaken er at organisasjonen engasjerer seg sterkt i kampen mot fildeling.

Les også: Solhjell: Lovleg fildeling med TONO-avgift

Les også: Lær om fildeling og nedlasting

Les også: ALT OM: Fildeling

Støtter fildeling

Punkbandet "Death is not Glamorous" er blant artistene som støtter fildeling. Bandet har gitt beskjed til TONO om at de derfor ikke ønsker å motta betaling når deres musikk blir spilt på radio.

- Det koster meg ingenting at NRK spiller den sangen. Innspillingen er betalt. Da skjønner jeg ikke hvorfor jeg skal ha penger for den, sier Terje Kortner i "Death is not Glamorous".

Det Oslo-baserte punkbandet har blant annet blitt spilt på Radio Nova og NRK P3. I løpet av de fire årene bandet har holdt på har de spilt over 200 konserter i Norge, Europa og USA og har solgt mellom 10.000 og 12.000 fysiske eksemplarer av sine utgivelser.

Antipirat-kampanje

I 2007 bidro TONO til å starte kampanjen "Piracy kills music" , en kampanje mot ulovlig nedlastning av musikk. Ifølge Kortner var TONOS motstand mot fildeling årsaken til at gruppa har bestemt seg for å stå utenfor TONO.

- Det som fanget oppmerksomheten min var "Piracy kills music"-logoen som ligger på TONOs nettsider, og som er en antipirat-kampanje. Det synes vi ikke noe særlig om, så da kom det litt barslig trass i oss. Vi kontaktet TONO og lurte på hvordan vi skulle få gitt ut en CD uten at de krevde inn penger, og til slutt fikk vi det til, sier Kortner.

- Trist

Juridisk sjef i TONO, Irina Eidsvold Tøien, synes det er trist å høre om musikkskapere som ikke føler seg hjemme i TONO.

- Det er synd at de ikke er medlem av TONO. Jeg skjønner at uttrykket "Piracy kills music" har skapt debatt, og det er den debatten man ønsket å få i stand, sier Eidsvold Tøien.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)