Hopp til innhold

Kongelig heder til Prytz Kittelsen

Med alt fra kasseroller med form til smykker i emalje har Grete Prytz Kittelsen preget skandinavisk design siden 50-tallet. I dag gir det svenske kongehuset henne Prins Eugens medalje.

Grete Prytz Kittelsen

Grete Prytz Kittelsen, her i et bilde fra 1980.

Foto: Løchen, Per / Scanpix

Skåler designet av Grete Prytz Kittelsen

Skåler designet av Grete Prytz Kittelsen.

Foto: NRK

91-årige Grete Prytz Kittelsen får den høythengende Prins Eugen-medaljen for sitt arbeid med kunst og design.

- Alle norske familier har hatt, eller har noe på loftet eller i kjøkkenskapene som Grete Prytz Kittelsen har laget, sier Karianne Bjellås Gilje, redaktør for boken om designdronningen.

150 000 eksemplarer ble solgt av det som ble kalt sensasjonskasserollen i 1964. Grete Prytz Kittelsen står for den suverent største produksjonen i norsk designhistorie.

- Hun var emaljens mester. Hun laget helt nye mønster og hadde egne teknikker for å få bunnbehandlingen av metallet under emaljen, sier Karianne Bjellås Gilje til NRK.

- Dronningen av skandinavisk design

Det er det svenske kongehuset som årlig deler ut denne æresprisen. Konservator ved Kunstindustrimuseet i Oslo, Vidar Halén, sier på telefon fra Sverige at medaljen er vel fortjent.

- På 50- og 60-tallet var hun beundret over hele Skandinavia, og i 1953 vant hun Grand Prix i Milano (designernes svar på Oscar, journ.anm), forteller Halén.

Utenfor Stockholm ligger Waldemarsudde som Prins Eugen, sønn av Oscar den II kjøpte i 1905. I dag museum og kunstsamlingen testamentert den svenske stat. Prins Eugens medalje har tidligere gått til store designere som finske Alvar Alto, danske Arne Jacobsen og de norske arkitektene Sverre Fehn og Olav Jensen.

- At dronningen av skandinavisk design nå får prisen skyldes at hun er av internasjonalt format, sier Karianne Bjellås Gilje.

Grete Prytz Kittelsen selv sier til Kulturnytt at hun er glad for prisen. Hun gir ikke intervjuer lenger.

Grete Prytz Kittelsen utstilling

Fra Grete Prytz Kittelsen-utstillingen ved Kunstindustrimuseet tidligere i år.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters