Hopp til innhold

Dagbladet klager VG til PFU

Dagbladet klager konkurrenten VG inn for pressens egen domstol.

Faksimile av VG-artikkel fra 16. juli 2008.

Dagbladet kritiserer VG for denne artikkelen som sto på trykk 16. juli i år.

Foto: NRK

Flere kritiske artikler om Dagbladet i sommer havner nå hos PFU. Årsaken er at Dagbladet mener de ikke har fått svare for seg og imøtegå usannheter i avisene VG og Dagsavisen.

Krever tilsvar

Det er Dagbladets nyhetsprofil som var skyteskive for de andre avisene i sommer. Artiklene "En sommer i motvind" og "Ga opp Dagbladet" som sto i Dagsavisen, er to av artiklene Dagbladet reagerer på. Dagsavisen beskrev hvordan 14 medarbeidere i Dagbladet hadde sagt opp, søkt om og fått permisjon eller søkt seg vekk fra Dagbladets nyhetsredaksjon.

Dagsavisen 1. august 2008.

Dette er en av artiklene som krever et tilsvar, ifølge Dagbladet.

Nyhetsredaktør i Dagbladet, Peter Raaum, mener Dagsavisen bør tvinges til å trykke rettelser. Ifølge Raaum dreide det seg om fire ansatte, ikke 14 som Dagsavisen skrev.

"Det dummeste Dagbladet har gjort er å gi opp mot VG”, skrev VG 16. juli.

- De artiklene har et innhold som gjør at de utløser tilsvarsretten, sier Raaum.

- Unødvendig

VGs sjefsredaktør Bernt Olufsen mener det er unødvendig av en stor avis som Dagbladet å gå veien om PFU.

- Vi mener at PFU bør være forbeholdt publikums alminnelige rett til å ta opp klagesaker overfor mediene, sier Olufsen.

La på røret

Etter to runder med skriftlig ordkrig via PFU sier Dagsavisens redaktør Carsten Bleness at de strakk seg langt for å høre hva Dagbladet mente var feil i Dagsavisens to artikler. Men de to avisene har ikke kommet frem til en løsning.

- Raaum var jo på det tidspunktet så opphisset at han la på røret. Jeg synes Dagbladet må tåle den typen journalistikk, sier Bleness.

Raaum bekrefter at han la på røret fordi samtalen ble ren ordkløyveri.

- I den siste skriftlige utvekslingen mellom kulturavdelingen i Dagsavisen og meg ønsket jeg dem lykke til med presiseringen. Den jobben har de ikke klart, sier han.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober