Hopp til innhold

NRK taper på TV

I 2006 falt NRKs seerandel i befolkningen for første gang under 50 prosent (samlet for NRK1 og NRK2). TV 2 har derimot holdt seg over 50-prosentgrensen.

TV-seer
Foto: Scanpix / SCANPIX

Ferske tall fra Norsk Mediebarometer utgitt av Statistisk sentralbyrå, www.ssb.no , viser at den totale TV-tittingen holder seg stabil.

Fire av fem ser fjernsyn på en gjennomsnittsdag. Den høyeste seerandelen står de yngste for, mens de eldste bruker mest tid på TV.

TV-seingen faller noe

83 prosent av befolkningen så på fjernsyn en gjennomsnittsdag i 2006. Det er en nedgang fra 85 prosent i 2005.

- Likevel er dette imponerende stabilt, sier statistikkrådgiver Odd Frank Vaage i Statistisk sentralbyrå.

I gjennomsnitt brukte vi nesten 2,5 timer foran skjermen i 2006. Menn har tradisjonelt sett noe mer fjernsyn enn kvinner, men denne forskjellen er nå nesten utlignet.

Ingen panikk på Marienlyst

- Dette er tall vi tar med knusende ro, sier medieforsker Kristian Tolonen i NRK Forskningen. Det er markedsandelen som betyr noe, sier han.

I følge Tolonen er NRK1s markedsandel (dvs andelen av de som faktisk sitter foran TV'n) på 39,9 prosent.TV 2s markedandel er 30,1 prosent. - Årsaken er at folk ser lenger på NRK, sier Tolonen.

Han påpeker at tallene som alle de store aktørene i bransjen baserer seg på, er tall fra TNS Gallups TV-meter-undersøkelse. - Og her er NRK fortsatt større enn TV 2 - med klar margin, sier Tolonen.

De yngste og eldste er klistret

91 prosent av barn under 13 år ser på TV daglig, viser tallene fra Norsk mediebarometer 2006. Andelen er også svært stor i aldersgruppen 13-15 år og blant de over 67 år. Barna bruker i snitt over 2 timer pr dag, mens pensjonistene sitter klistret i 3 timer og 42 minutter.

Generasjonsforskjellene er store. De yngste ser helst på serier og musikkprogrammer, mens de eldste foretrekker nyheter og debatter.

De rike ser minst

Jo høyere utdanning og inntekt folk har, desto mindre ser de på TV.

Eldre menn ser NRK

Det er ikke lenger så stor forskjell mellom kjønnene når det gjelder kanalvalget, selv om menn foretrekker NRK i noe større grad enn kvinner.

NRK1 har en overvekt av middelaldrende og eldre seere, mens TVNorge og TV 2 har overvekt av barn og unge. NRK2 og TV 2 har en jevnere aldersmessig fordeling.

NRK-seeren har også noe lengre utdanning en snittet. De med kortest utdanning foretrekker i større grad TVNorge og TV3.

Når det gjelder type programmer, så foretrekker middelaldrende og eldre folk nyheter, debatter og samfunnsinformasjon, mens de yngre ser mest på serier og popmusikk. Menn i alle aldre er de ivrigste tilskuerne på sportssendinger, sier 2006-tallene fra Norsk mediebarometer.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter