Hopp til innhold

Ordfront i Moskva, del 1

Ordfront dro til Moskva på jakt etter den myteomspunne russiske forfatteren Viktor Pelevin.

Kveldstrafikk i Moskva
Foto: Anne Bøhler / NRK

Det ble ikke noe intervju med den mediesky forfatteren som russerne enten elsker eller hater. Men vi møtte mannen som oversetter bøkene hans til norsk.

- Et helvete å oversette

Stjopa, en nyrik bankmann med oppheng på tallet 34, er hovedpersonen i Viktor Pelevins bok "Tallene", som nylig er utgitt på norsk.

Karusellhest
Foto: Anne Bøhler / NRK

Isak Rogde oversetter Pelevins bøker til norsk, og han kan fortelle at "Tallene" var "et helvete å oversette", på grunn av alle de russiske referansene og ordspillene.

Rogde er ellers begeistret for måten Pelevin klarer å skildre det nye Russland på, med ironi og sleivspark mot alle makthavere. En moderne slektning av Nikolaj Gogol!

Møt russiske norskstudenter

Programleder Anne Bøhler har møtt Rogde i Moskva. Hun har også møtt norskstudentene Olga, Sonja, Julia og Varja, som i søndagens Ordfront forklarer hvorfor de fleste unge russere mener noe om Pelevin, selv om de ikke har lest ham.

Neste ukes Ordfront kommer også fra Moskva, da får du mer om hva unge russere liker å lese, for eksempel av norsk litteratur.

Hør Ordfront på NRK P2

Søndag kl.12.03 og tirsdag kl. 20.30

Filmfront og Popfront denne uka

Hør også de andre programmene i Radiofront på P2!

Denne uka ser Filmfront på norske barnefilmer. Er de tannløse, moraliserende og overpedagogiskeω

Filmfront hører du på NRK P2 søndag kl. 12.30, med reprise tirsdag kl. 21.00.

Møt trommisen til Zappa

Popfront kan by på "nestenmøte" med Frank Zappa, i det første av to programmer om rockelegenden og bandet hans, The Mothers of Invention.

Det Zappa og The Mothers of Invention drev med den gangen har man ikke sett i rocken hverken før eller siden. Den radikale og samfunnnskritiske koblingen av avantgarde og populærkultur er like frekk og frisk på 2000-tallet.

I Popfront møter vi Jimmy Carl Black, trommeslageren og han som fansen kjenner som "indianeren i gruppa". Han er vårt sentrale sannhetsvitne og hjelper oss å forstå musikken, betydningen og ettermælet til Frank Zappa og The Mothers of Invention.

Svein Terje Torvik er programleder, og Eystein Sandvik er gjest i studio.

Hør Popfront på NRK P2, søndag kl 13.00 og tirsdag kl. 21.30!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters