Hopp til innhold

Kåre Nordstoga - Orgelbüchlein

Orgelet i Oslo domkirke er pakket ned mens kirken repareres, men Kåre Nordstoga rakk å gjøre en fremragende Bach-plate først.

Kåre Nordstoga
Foto: Morten Krogvold/plateselskapet Afontibus

Domorganist Kåre Nordstoga sitter ved orgelet i Oslo Domkirke. På notestativet har han Bachs samling "orgelbüchlein" - den lille orgelboken. De 45 korte satsene i denne samlingen er nå samlet på en ny CD-utgivelse som består av 3 CD-er. Dette er en stor orgelmanifestasjon, for Nordstoga gnistrer når han spiller.

Orgelskole

"Den lille orgelboken, der begynnerorganisten får innføring i å gjennomføre en koral på de forskjelligste måter. Han kan også dyktiggjøre seg i pedalspill. Gud alene ære. Vi derav skal lære."

Slik kan man oversette tittelbladet til ”Orgelbüchlein”, ”Den lille orgelboken”. Og de 45 korte satsene er litt av en orgelskole, både i hvordan man kan komponere og hvordan man kan spille.

Orgelbüchlein

Dette er en svært omfangsrik utgivelse med to og en halv times musikk. Og variasjonsrikdommen er en fryd med fargerike kontraster fra stykke til stykke. Slik blir det også en test på hva instrumentet kan by på. Nå er det snart blitt ti år siden den finsk-norske orgelbyggeren Jan Ryde leverte dette prektige og allsidige instrumentet.

Orgelkonserter

De tre platene er som tre ruvende orgelkonserter i og med at de også har noen større verker først og sist på hver av de tre platene, preludier og fuger og den mektige passacagliaen. Lydteknisk er utgivelsen svært vellykket, med en orgelklang som både er tydelig og stor.

Nordstoga har arbeidet lenge med musikken til Bach og flere ganger framført hans samlede verker i konsertserie i Oslo domkirke. Han er virtuos, temperamentsfull, stødig og klar i sin tolkninger av dette mangfoldige stoffet.

Bach tok for seg sin samtids salmeskatt, det som ble sunget i tidens gudstjenester fra tidens salmebøker. Bach-koral betyr nemlig ikke komponert av Bach, men arrangert.

Det er store hull i vår kunnskap om akkurat når Bach lagde denne skolepregete samlingen med salmearrangementer for orgel. Vi har alltid visst at det var før han kom til Leipzig, da han var i tjeneste hos hertugen i Weimar. I 1716 ventet Bach å bli forfremmet til kapellmester. Men det skjedde ikke, og han søkte avskjed.

Arresten

Da ble hertugen rasende, og i hoffets protokoll står det kort og fyndig:

"6. november ble den herværende konsertmester og hofforganist, Bach, på grunn av halsstarrige forsøk på å framtvinge sin avskjed, satt i arrest på rådstuen". Og deretter står det at han etter fire uker "ble gitt avskjed i unåde ved hoffsekretæren og samtidig løslatt fra arresten" .

Personlig har jeg alltid svermet for den tanken at Bach satt i novemberkulden i cellen og hutrende komponerte i skinnet fra et fattigslig stearinlys. Siste nytt fra Bach-forskerne, som har studert forandringene i noteskriften til Bach, er tidsangivelsen 1708-15 og kanskje litt før og kanskje litt etter.

Så jeg gir ikke opp min visjon om ”Orgelbüchlein” i fengslet i 1716. Det forhindrer ikke at det gnistrer av musikken, og det gjør det også av spillet til Kåre Nordstoga.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.