Hopp til innhold

Dårlig signal i Signaldalen

De 80 beboerne i Signaldalen i Storfjord ble lei av å nøye seg med én TV-kanal, dårlig mobildekning og trege telefonlinjer. Nå har de tatt spaden i egne hender.

I løpet av de nærmeste dagene får bygda Bynett fra Troms Kraft Fiber AS, og folk kan velge og vrake i TV-pakker, internetthastigheter og IP-telefoni.

- Norgesrekord i dugnad

I løpet av sommeren og høsten har de 36 andelshaverne i Signaldalen Fiberlag utført et dugnadsarbeid til en verdi av 3 millioner.

- Det kan ikke være langt unna en norgesrekord i dugnad, sier prosjektlederen for styringsgruppa, Audun Heggelund i Norut IT.

Befolkningen i Signaldalen har alltid måttet finne seg i å høre til de siste prosentene, de som faller utenfor i de fleste sammenhengene. Det som folk flest betrakter som et minimum, TV2, NRK2 og mobildekning, er ikke tilgjengelig i bygda. Bygda ligger også utenfor dekningsområdet til det digitale bakkenettet som kommer til Troms i 2009.

Gjør jobben selv

Bygdefolket fikk til slutt nok av isolasjonen og tok saken i egne hender. For vel et års tid siden fikk bygda 20.000 kroner av Storfjord kommune til et forprosjekt med sikte på å skaffe bygda bredbånd. Dermed satte de i gang.

På et folkemøte ble det bestemt at man skulle satse på det beste - et fibernett med kapasitet stor nok for dagens og framtidas behov.

Signaldalen Fiberlag ble stiftet, og i samarbeid med Storfjord kommune og Norut IT ble det nedsatt ei styringsgruppe for prosjektet. Styringsgruppas første og viktigste oppgave var å skaffe penger til prosjektet, som i første omgang var kostnadsberegna til 3,5 mill. kroner.

Tilskudd

Etter først å ha fått avslag på en søknad om Høykom-midler, kom den gledelige overraskelsen på 1,41 millioner i en ekstrabevilgning fra Samferdselsdepartementet. Storfjord kommunestyre har vedtatt å støtte prosjektet med om lag 800.000 kroner.

Kostnadene kom til slutt opp i 6 millioner, og av det har de 37 andelshaverne i Signaldalen dekket halvparten som dugnad pluss en tilknytningsavgift på 15.000 kroner hver.