Hopp til innhold

KrF vil DNA-teste alle siktede

For å oppklare flere overfallsvoldtekter vil KrF teste alle nordmenn som blir siktet av politiet – uansett årsak.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

KrF og Kjell Ingolf Ropstad vil at alle siktede i straffesaken skal DNA-testes. Dermed kan innbruddstyver, promillekjørere og tjuvfiskere havne i DNA-registeret.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Partiet mener oppklaringsprosenten for overfallsvoldtekter er altfor lav i Norge, og når de i dag la fram sitt forslag til nytt program, var massetesting av siktede ett av programforslagene.

– Vi tar til orde for å kunne ta DNA-prøve på lik linje med at man i dag tar bilde og fingeravtrykk av dem som blir siktet i saker, sier stortingsrepresentant for Aust-Agder KrF Kjell Ingolf Ropstad til NRK.no.

– Vi ser at veldig få voldtekter – særlig overfallsvoldtekter – blir oppklart. Politiet, riksadvokat og flere har ønsket seg flere verktøy for å kunne oppklare voldtekter. Derfor har vi lagt fram ei tiltakspakke med flere tiltak, blant annet DNA-registrering.

– Mange er opprørte

Ropstad sier han allerede har fått mange positive tilbakemeldinger på forslaget, selv om noen også har reagert negativt.

– Det er mange som er opprørt over hvor få voldtekter som blir oppklart. Tar man de store statistikkene, er det bare én prosent av voldtektene som blir oppklart. I 2009 var det bare åtte prosent av voldtektene som ble oppklart. Folk flest er opptatt av å få flere verktøy, slik at flere voldtektsmenn kan bli dømt, sier Ropstad.

– Når man vet at særlig voldtekter ofte blir begått av samme person flere ganger, vil man ha behov for å få analysert DNA på offer så fort som mulig, og prøve å få tak i gjerningsmann så fort som mulig.

Blir ikke satt i bås

Han frykter ikke at folk som for eksempel er siktet for promillekjøring eller innbrudd skal bli satt i bås med voldtektsforbrytere.

– Man har ingenting å frykte om man ikke har gjort noe galt. På denne måten får vi en større DNA-base, slik at vi lettere vil kunne finne treff også i andre saker.

– I Storbritannia har man utvidet bruk av DNA-testing, og der man tidligere hadde en oppklaringsprosent på 13–14 prosent for hustyveri, opplever man at når man finner biologiske spor, blir halvparten av innbruddene oppklart.

– Jeg tror at dette vil være et forslag som vil være særdeles viktig for alvorlig kriminalitet som voldtekt, men også viktig for å ta andre typer kriminelle, sier Ropstad.

Flere ressurser til politiet

I tillegg til utvidet DNA-testing, vil KrF også gi politiet flere ressurser. Blant annet foreslås det opprettelse av en egen politietat for etterforskning av seksuelle overgrep og økt mulighet til å overvåke særlig utsatte områder.

– Vi må gi mer ressurser til politiet, særlig på etterforskningssida. Det vil være helt avgjørende, sier Ropstad.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,62 kr
Dyrest kl. 18 1,39 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %