Hopp til innhold

E-valg skal nå sofavelgerne

Sandnes er en av ti byer i landet skal ha elektronisk valg til høsten.

E-valg

Det elektroniske valget bygger på flere tekniske løsningen, som også skal sikre kryptering og riktig lagring av stemmene.

Foto: Skjermdump / Sandnes Kommune

Stemmesedler og forheng blir historie i Sandnes. Kommunen er en av ti her i landet som setter i gang med elektronisk valg den 12.september.

Såkalt e-valg kan gi både billigere og mer nøyaktige valg, men foreløpig vil valglokalene være åpne som vanlig. Likevel har ikke nå sofavelgerene noen unnskyldning for å ikke stemme.

– Velgere logger seg på fra sin hjemme-pc og velger sitt parti, sier Ole Vikse, prosjektleder for E-valg i Sandnes Kommune.

Artikkelen fortsetter under bildet

E-valg

Slik foregår innhentingen, lagringen og tellingen av stemmene i E-valget.

Foto: Skjermdump / Sandnes Kommune

– En økende trend

Slik blir valgdagen for mange i Sandnes kommune. I stedet for å registerer seg i valglokalet, hente stemmsedler og gå inn bak et forheng skal du nå kunne sitte helt i ro i din egen stue og trykke på partiet du vil ha.

– Det er jo en økende trent at folk tar i bruk tjenester på nett. Det er en forventning at en i tillegg til å velge skoleplass og levere selvangivelse også skal kunne stemme på nett, sier Vikse.

Og folk i Sandnes er enige. De NRK i går snakket med på gaten var svært positive til elektronisk valg. Argumenter som lettvinthet og praktiske hensyn ble vektlagt. det var ikke alle som ville eller kunne benytte seg av det selv, men alle mente det var et viktig tilbud.

Artikkelen fortsetter under bildet

E-valg

Slik organiseres tellingen av stemmene.

Foto: Skjermdump / Sandnes Kommune

Nye velgere

En viktig faktor for å ta i bruk elektronisk valg er for å nå ut til flere velgere. Muligheten for å stemme på nett gjør at det åpner seg en helt ny gruppe velgere som tradisjonellt har vært dårlig representert.

Nå ønsker politikerne å nå ut til såkalte sofavelgere, de yngste velgerne, travle småbarnsfamilier og funksjonshemmede som tidligere ikke har stemt på grunn av mangel på mobilitet.

– Vi er nødt til å benytte oss av alle muligheter, og jeg tror nok at vi kommer til å se en økning blant sofavelgere. De er en velgergruppe som vi har vanskelig for å få ut i valglokalene. Det blir spennende å prøve å nå ut til disse med saker som engasjerer dem, sier Tore Martinsen i Fremskrittspartiet i Sandnes.

Artikkelen fortsetter under bildet

E-valg

Slik foregår E-valget i ti norske byer.

Foto: Skjermdump / Sandnes Kommune

Kan true hemmelig valg

Prosjektet med elektronisk valg skal nå testes i ti kommuner, fra Hammerfest i nord, til Mandal i sør. Når valget er gjort skal Stortinget bestemme om dette er en god løsning. Hovedbekrymringen er om det fremdeles blir et hemmelig valg hvis alle kan stemme fra sofakroken.

– Hvis du føler at noen presser deg, eller lignende er det bare å møte opp i valglokalet. En papirstemme vil overstyre en elektronisk stemme, forklarer Vikse.

I følge E-valg sjefen i Sandnes er det med andre ord ingen fare for at det hemmelige valget skal kunne svekkes. Martinsen i Fpr er også overbevist.

– I begynnelsen var vi litt skeptiske til om dette også ble et hemmelig og fritt valg uten press. Det har vært den største barrieren for å bli med på dette, men det ser ut som de har gode nok systemer. De har hvertfall klart å overbevise oss, sier Tore Martinsen.