Hopp til innhold

Rekviem for grisen

Et splitter nytt 9000 kvadratmeter stort slakteri på Jæren skal slakte gris til lyden av beroligende musikk.

Griser på Hed-Opps slakteri
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Hensikten er å utvikle kvalitetsgris som kan brukes til gourmetmenyer. For å gjøre svinekjøttet ekstra godt, skal slaktingen foregå til lyden av beroligende musikk.

Gir godt kjøtt

- Stressede og oppjagede dyr gir dårligere kjøtt, forklarer gründer Anbjørn Øglend.

Komponisten Håvard Rosenberg fra Stavanger har derfor laget et nytt instrumentalt musikkstykke som skal avstresse grisene på vei til slaktebenken. Musikken skal bidra til å roe grisene ned, noe som gir bedre pH-verdi og mørhet i kjøttet.

Mat og musikk

- Jeg er veldig interessert i mat og musikk, og tenkte "Wow, for en mulighet!". Dette var en unik mulighet til å kombinere mine to lidenskaper, sier Rosenberg, som håper han har klart å gi positive assosiasjoner til grisene med musikken.

Komponisten har tatt utgangspunkt i et lydlandskap som i utgangspunktet virker beroligende for grisen, med for eksempel naturlyder som et viktig element. Og med litt variasjon, for slakteriarbeidernes skyld.

Slakteriet er trolig det første i verden som tar i bruk spesielt utviklet musikk for å berolige dyr før slakting. Komponist Håvard Rosenberg har blant annet fått hjelp av Thomas Dybdahl i arbeidet.

 

Se og hør det nye tilbudet her