Hopp til innhold

Nær halvparten skader seg på jobb

Nesten halvparten av alle unge i bygg- og anleggsbransjen har skadet seg på jobb, viser ny forskning.

Video Arbeidsulykker

Tallene er langt høyere enn det som tidligere er registrert, og avdekker store mørketall.

Det er et nytt prosjekt fra forskningsinstitusjonen Iris i Stavanger om viser at 42 prosent av alle under 25 år i bygg- og anleggsbransjen skader seg på jobben i løpet av et halvt år. 49 prosent av lærlingene har opplevd nestenulykker.

Én av dem er Ragnar Oftedal, som siden august i år har vært lærling hos entreprenørselskapet T. Stangeland Maskin.

– Jeg har hatt noen små episoder. Det er svært viktig å være passe på, for eksempel når en kjører inne på et anleggsområde. Og hele tida går det folk bak og rundt maskinen, sier Oftedal

–Viser at det er store mørketall

Nær halvparten av unge i bygg- og anleggsbransjen skader seg på jobb

18 år gamle Ragnar Oftedal er lærling hos T. Stangeland Maskin. I likhet med svært mange unge i bygg- og anleggsbransjen har han opplevd farlige situasjoner på jobb.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

At unge i bygg- og anleggsbransjen er ekstra utsatt for ulykker har bekymret bransjen lenge. Derfor var det partene i arbeidslivet som satte i gang forskningsprosjektet.

Én av initiativtakerne er regionalt verneombud for bygg i Rogaland, Tom Soltvedt, som mener at resultatet likevel er enda mer foruroligende enn ventet.

– Jeg ble veldig overrasket over at det var så høye tall de kom frem til. Det viser at det er store mørketall. I oljeindustrien får arbeiderne sikkerhetskurs før de begynner i jobben, mens folk kan jobbe på en byggeplass, som i mange tilfeller kan være livsfarlig, uten opplæring overhodet, sier Soltvedt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Byggeplass

En byggeplass kan være en like farlig arbeidsplass som en plattform i Nordsjøen. Men der må man ha sikkerhetskurs for i det hele tatt å slippe utpå, sier Tom Soltvedt i Fellesforbundet.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Mange ulykker blir ikke rapportert inn

Forskningsgruppen har kommet frem til tallene ved å intervjue lærlinger og andre unge under 25 år.

– Vi har spurt dem helt konkret om de vet om skadene de har vært utsatt for har blitt innrapportert. Enkelte visste ikke, men vi ser at det er en del ulykker som ikke blir formelt registrert, sier prosjektleder Kari Anne Holte ved Iris.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Iris-forskere

Forsker Kari Kjesvik (t.v) og seniorforsker og prosjektleder Kari Anne Holte ved Iris står bak undersøkelsen.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Også de eldre kollegene ble intervjuet. Mens 42 prosent av de unge svarte at de hadde skadet seg på jobben det siste halve året, var tallet for de eldre 31 prosent.

– De får også ulike typer skader. Vi ser at de unge ofte er særlig utsatt ved bruk av håndholdt verktøy, så de har mer stikk- og kuttskader enn de eldre. Det er også mer utbredt blant unge å få fremmede gjenstander i øyet, sier Holte.

– Ikke modne til å takle presset

Forskerne har funnet at de unge ofte blir satt til tunge og utsatte jobber, og på kort tid blir de regnet som fullverdige arbeidstakere.

– Selv om de er unge og mangler en del erfaring er det såpass trykk i bransjen at de blir sendt ut i jobb veldig raskt, sier Holte.

Mange unge blir satt rett inn i en komplisert virkelighet som de ikke er modne nok til å takle, mener forskerne.

Lærling Ragnar Oftedal

Lærling Ragnar Oftedal har mye å passe på når han skal betjene store maskiner.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Deres forståelse av arbeidsprosesser kan være umoden. De blir gjerne sendt ut på store bygg- og anleggsplasser med mange ansatte fra ulike fagområder som er involvert samtidig. Når en eldre tar en snarvei, så vet vedkommende hvilken snarvei han tar. Det gjør ikke en ung arbeidstaker, sier Holte.

– Har blitt mer påpasselig

Lærling Ragnar Oftedal har også merket at de unge har en tendens til å ta større sjanser enn de eldre.

– Min erfaring er at mange prøver å være like raske og flinke som de som har vært der i flere år. Da går det som regel litt for fort, sier han.

Nå mener han å ha lært det viktigste, nemlig det at kollegene tar ansvar for hverandre.

– Sammen med kollegaene er jeg påpasselig med å vise at jeg har hjelm på meg. Jeg slet i begynnelsen med å gi beskjed, men det har blitt bedre og bedre etter hvert som jeg har fått høre at jeg må være mer påpasselig, sier han.