Hopp til innhold

Rogaland får psykebil

I dag tar Stavanger Universitetssjukehus i bruk en egen sykebil for psykisk syke. Tidligere har psykiatripasienter ofte blitt hentet av politiet.

Ambulanse
Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Stavanger får en egen psykiatriambulanse. Interesseorganisasjonene for denne pasientgruppen mener dette er en mer verdig måte å behandle pasientene på.

– Psykiatriambulansen er en ambulanse som er tilrettelagt for personer med enten somatiske- eller psykiske lidelser, sier seksjonsleder for akuttpsykiatri ved Stavanger Universitetssjukehus, Karin Smedvig.

Stort behov

Erfaringskonsulent og initiativtaker Målfrid J. Frahm Jensen liker dårlig at psykisk syke pasienter ofte har blitt hentet av politiet.

– Hvis du får et hjerteinfarkt blir du ikke hentet i en politibil, men i en sykebil. Psykisk sykdom er sykdom på lik linje med somatikk, sier Frahm Jensen.

Landets andre psykebil

Helse Bergen har hatt en tilsvarende psykiatri-ambulanse i fire år, og den har hatt mellom to og 13 oppdrag hver dag.

Den nye ambulansen i Stavanger vil til enhver tid bli betjent av to personer fra ambulansen og èn person fra psykiatrien.

– Hva er forskjellen på en vanlig ambulanse og denne såkalla psykebilen?

– Den er tilrettelagt slik at det ikke er knusbare ting inne i pasientrommet, sier Smedvig.

Ambulansepersonell må kurses

– Helsepersonell som jobber på psykriatisk divisjon har nå gjennomgått et kurs som tar for seg terapeautisk mestring av aggresjon (TMA). Dette for å bli bedre i møtet med den psykisk syke, sier Smedvig.

Smedig påpeker likevel at erfaringene fra Bergen viser at det er lite uro og vold i ambulansen for psykisk syke.

Geografisk skal ambulansen kunne rykke ut fra Boknafjorden i nord til Egersund i sør.