Hopp til innhold

Sterk lyssetting mot vold og dop

Byrådet vil skremme bort dopselgere og voldtektsmenn ved å skru på skru på gatelysene. Opplyste gater skal gjøre hovedstaden tryggere om kvelden.

Narkosalg ved Akerselva

Bydel Grünerløkka plages av dopsalg langs Akerselva. Nå vil byrådet i Oslo få vekk det de kaller lyssky virksomhet ved skru på mer gatelys om kvelden.

Foto: NRK

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H)

Bård Folke Fredriksen (H).

Foto: Andrea Melby/NRK

– Mange steder i Oslo sentrum har for dårlig gatebelysning, særlig nedre del av Akerselva og langs havnefronten - hvor det nå kommer flere og flere mennesker, sier byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen fra Høyre.

Helt eller delvis mørke områder lyses opp med mer og bedre gatelys. Det skal gjøre Oslo til en tryggere by på kveldstid.

– Politiet sier jo at mer lys skaper mer menneskelig liv og dermed også trygghet, sier byråden.

Video Skal lyssette mørke gangveier

Den nye gatebelysningsplanen er utarbeidet av Plan- og bygningsetaten og tar hovedsaklig for seg Oslo sentrum. Byrådet ønsker selv å prioritere områdene havnefronten med særlig vekt på Akershusstranda, Stortorget, Oalfiagangen på Grønland og nedre Grünerløkka, med nedre del av Akerselva inkludert.

Tror du dette gjør hovedstaden tryggere på kveldstid? Diskuter nederst i artikkelen.

Folk tør ikke gå alene

Flere personer NRK har snakket med går aldri alene langs Akerselva om kvelden nettopp fordi belysningen er for dårlig. Det synes Bård Folke Fredriksen er synd.

– For det første er det et fantastisk rekreasjonsområde. I tillegg binder den store deler av byen sammen. Med mer lys kan vi gjøre det mer trivelig for folk å være der og da kan vi gjenvinne både trygghet og denne delen av byen.

Jøran Kallmyr og Bård Folke Fredriksen

Dersom bystyret vedtar gatebelysningsplanen, vil det bli bedre gatelys i de områdene byrådet prioriterer i løpet av neste år.

Foto: Andrea Melby/NRK

Trygghet er altså hovedbudskapet som det nå er opp til bystyret å vedta. Fredriksen tror ikke det blir noe problem å få planen igjennom, og da kan samferdselsbyråd Jøran Kallmyr sette i gang med å skru på lyset over nyttår.

Få ned antallet voldtekter

I forrige uke ble det kjent at regjeringen mener politiet i Oslo må bli bedre på forebygging av voldtekter. Da må også kommunen på banen, mener Arbeiderpartiets Stine Renate Håheim i justiskomiteen.

– Jeg håper også at dette kan være med å utfordre Oslo kommune til å se på tiltak i forhold til belysning, nattbuss og sånne ting.

Og nå går altså byrådet inn for å skru på lyset for å skremme bort voldtektsforbrytere og dopselgere.

– Dette er kjempeviktig. Trygghet er kanskje noe av det viktigste man søker i et bysamfunn og utrygghet er en av de store ulempene ved å bo i en storby. Nå vil vi prioritere trygghet og ta disse områdene tilbake, sier Fredriksen.

Les flere nyheter fra Oslo og Akerhus. Følg NRK Østlandssendingen på facebook og twitter.