Hopp til innhold

Giftige masser for dårlig tildekket

De forurensede massene fra Oslo havn som ligger deponert ved Malmøykalven, er ikke godt nok dekket til.

Malmøykalven

Oslo Havn må gjenoppta arbeidet med å dekke til dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

Oslo Havn KF som er ansvarlig for arbeidene, er pålagt å gjenoppta arbeidene med å dekke til dypvannsdeponiet i Oslofjorden.

Her ligger de forurensede massene som ble tatt opp fra sjøbunnen i Indre Oslofjord. Mudringen av dette området førte til flere konflikter.

Les: Oslos havnebunn er ikke ren

Minst 40 centimeter

– Ut fra de data Klima- og Forurensingsdirektoratet sitter med, er det tydelig at tildekkingen ikke har vært omfattende nok, sier sjefsingeniør Erik Høygaard.

Kravet er at hele deponiet skal det tildekkes med minst 40 centimeter rene masser. Det vil si mudder fra områder som ikke er forurenset.

Uenighet

Oslo havn og entreprenøren har vært uenige om hvor tykt lag som er lagt på deponiet.

Secora utførte tildekkingen på vegne av Oslo Havn. Arbeidene foregikk fra desember 2008 til sommeren i fjor, da Secora vurderte at tildekkingen var ferdig.

Starter arbeidene

– Nå er det heldigvis klart at de setter igang arbeidene raskt. Innen 1. september skal arbeidene starter, sier Høygaard.

Rapporten viste at mindre enn halvparten av deponiet har tilstrekkelig tildekking på minst 40 centimeter.

– Aldri fullført

– Jobben har aldri blitt fullført. Vi la første tildekkingslag frem til sommeren 2009, så har vi brukt høsten og våren på å undersøke med to forskjellige metoder for å avdekke hva som var blitt tildekket. Begge rapportene konkluderer med at det gjenstår tildekking, sier Jarle Berger utbyggingsleder ved sydhavna.

Oslo Havn vil nå sette ut målepinner igjen i de områdene hvor det gjenstår tildekking. Berger tror tildekkingen vil være fullført i løpet av en eller to måneder etter at arbeidene starter.