Hopp til innhold

Statue-stopp i sentrum

Har du drømt om å få en statue av deg selv i Oslo sentrum, kan det snart være for sent.

Byen er nemlig allerede så full av statuer at det snart ikke er plass igjen til fremtidens helter.

- Dårlig plass

Siden Halvdan Kjerulf , som var den første i Oslo til å få en statue av seg selv , har stadig flere kjente og mindre kjente personligheter satt sitt preg på byen i stein.

- Det er en stadig pågang om å få reist monumenter, særlig sentralt i Oslo. Det er viktig for de som vil hylle en eller annen, men det er ikke faktisk ikke så greit nå, sier Tone Wikborg, som har skrevet bok om statuene i Oslo.

Gamle idrettshelter, kjente politikere og medlemmer av kongeslekta okkuperer hvert hjørne av byen, og snart vil det være vanskelig å finne plass til flere:

- Man kan trygt si at Oslo sentrum er godt befolket av statuer og skulpturer. Spesielt etter krigen har det kommet store mengder statuer. Så man bør tenke seg om før man setter opp nye, sier Wikborg, som også er tidligere sjef for Vigelandsparken, verdens største skulpturpark laget av en enkelt kunstner.

Video Oslo er full av statuer

Max Manus og kong Olav

Kong Olav går fra før på ski i Holmenkollen, og snart vil han være å se i dress utenfor Oslo Rådhus. Motstandshelten Gunnar Kjakan Sønsteby fikk en statue av seg selv på Solli plass for få år siden, og til sommeren kommer en annen motstandshelt, Max Manus, på Aker brygge.

Les også: - Det hele er en stor komedie | Olav Orud lager ny kong Olav-statue

Anders Heger

Anders Heger

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Anders Heger er redaktør i forlaget Cappelen Damm, og engasjert synser om det meste som skjer i bybildet. Han mener statuene er en del av Oslos historie som bør være synlig, og ser gjerne at det kommer flere statuer;

- Det baller på seg, og det gjør virkelig ingenting. Vi har ikke vondt av å ha et bilde verken av Kong Olav og Max Manus, og kanskje huske litt på dem, til fordel for en fancy installasjon av et eller annet slag, sier han.

Noen begrensninger på antall statuer tror han ikke er nødvendig:

- Hvis vi sier at nå er det fullt, og vi har ikke plass til å huske på flere, så gjør vi oss selv en kjempebjørnetjeneste. Da har vi misforstått hva det er å bo i en by, sier Heger.

Etterlyser en plan

Tidligere var det vanlig å vente til store personligheter gikk bort, før en statue ble reist. I dag får mange statuer av seg selv, lenge før de er døde.

Oslo kommune har alene nær 500 statuer og skulpturer, og man trenger ingen tillatelse for å sette opp statuer på privat grunn. Men skal utviklingen fortsette i samme takt, etterlyser fagfolk en plan for byen:

- Det vil nok ikke vært så ueffent å ha en plan for dette. Man skal vel tenke på at det kommer berømte personer i fremtiden også. Så man har litt å gå på inn i tiden, sier Tone Wikborg.

11. mai avdukes nok en skulptur, en 13 meter høy skulptur i vannet ved det nye operahuset. Skulpturen har fått navnet She lies, og er en av de største enkeltstående skulpturene i Oslo.

Les også: Vil bruke millioner på skulpturpark