NRK Meny
Normal

Stoltenberg støtter kommisjonens AUF-gransking

STORTINGET (NRK): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke blande seg inn i 22. juli-kommisjonens gjennomgang av fergen «MS Thorbjørn», men sier det er viktig å stille de vanskelige spørsmålene.

Jens Stoltenberg

SVARTE OPPOSISJONEN: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) deltok onsdag på spørretimen i Stortinget.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Tirsdag ble det kjent at 22. juli-kommisjonen gransker AUF-fergens rolle på Utøya 22. juli.

Kommisjonen skal også se på ungdomspartiets beredskap på sommerleiren.

Statsminister Jens Stoltenberg deltok onsdag i spørretimen på Stortinget. Terrorangrepet 22. juli var et av temaene som ble tatt opp.

Etter spørretimen uttalte statsministeren seg om undersøkelsene som nå skal gjøres rundt AUFs håndtering og bruken av fergen.

– Jeg er opptatt av at alle kort skal på bordet. Hele poenget med kommisjonen er at vi får en ærlig og fullstendig beskrivelse av det som skjedde. Det er viktig, fordi alle vi som kjente folk på Utøya og i Regjeringskvartalet er opptatt av å gjøre alt vi kan for å unngå at dette skjer i fremtiden, sier Stoltenberg.

– Uavhengig

MS Thorbjørn

GRANSKES: Bevegelsene til AUF-fergen «MS Thorbjørn» 22. juli, blir et tema for kommisjonen som gransker terrorangrepene.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Det var regjeringen, med Jens Stoltenberg i spissen, som satte ned 22. juli-kommisjonen.

Da kommisjonen ble presentert var statsministeren klar på at alle fakta må på bordet. Stoltenberg sa også at kommisjonens rapport skal være «usminket og ærlig».

Bakgrunnen for at 22. juli-kommisjonen vil granske AUF er at flere har tatt kontakt og bedt dem om å undersøke hvorfor«MS Thorbjørn» forlot Utøya så tidlig.

På spørsmål fra pressen om han mener det er viktig at AUF som organisasjon forklarer seg om sin rolle, sier Stoltenberg at han ikke ønsker å blande seg inn i kommisjonens arbeid.

Jens Stoltenberg, spørretimen

MANGE SPØRSMÅL: Jens Stoltenberg svarte opposisjonen på flere spørsmål onsdag. Dagfinn Høybråten (KrF) var en av dem som stilte spørsmål.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Jeg er veldig opptatt av at kommisjonen skal være uavhengig, og at de foretar vurdering av hvordan arbeidet skal gjennomføres. I det øyeblikket jeg blander meg inn i hva den kommisjonen skal gjøre eller ikke gjøre, reduserer jeg kommisjonens uavhengighet, sier han.

Stoltenberg mener likevel det var viktig at 22. juli-kommisjonen får lov til å stille alle de vanskelige spørsmålene.

– Hele poenget er at det er en uavhengig kommisjon som gjør det den mener er nødvendig for å løse det oppdraget vi i samarbeid med Stortinget har bedt dem om å gjøre, nemlig gi en helhetlig fremstilling av hva som skjedde den 22. juli.

– Det er få ting jeg tenker mer på enn hva er det vi kan gjøre for å unngå å komme i samme situasjon i fremtiden. Første bud er at man får all kunnskap på bordet. Da må kommisjonen få snakke med alle de ønsker å snakke med, stille de vanskelige spørsmålene og få de ærlige svarene, sier statsministeren.

Evakueringsplaner og vitneavhør

22. juli-kommisjonen sa tirsdag til NRK at de vil se på alle båter, bruken av disse og hvordan de kunne vært brukt.

– Vi ser på alle båter som var tilgjengelig, i hvilken grad de var involvert, og i hvilken grad de kunne vært involvert. «Thorbjørn» var i området, og det er naturlig å se på den som en del av en helhet, sa kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv til NRK.

Kommisjonen skal også vurdere AUFs evakueringsplaner og planer i forhold til sikring av bygninger.

AUF er også orientert om gjennomgangen. Fra kommisjonen opplyses det at det kan bli aktuelt med vitneavhør av sentrale personer rundt håndteringen på Utøya og ombord i «MS Thorbjørn».

– Det avhenger av hva vi finner ut med hensyn til kommunikasjonen, men alle som var i Utøya-området på den tiden, og som kan ha viktig informasjon, vil måtte forvente å få en henvendelse om å forklare seg for kommisjonen, sa kommisjonslederen.

MS Thorbjørn

FORLENGELSE AV UTØYA: AUF-Fergen, som blant annet frakter personer til og fra Utøya, har vært sentral også etter 22. juli. Bildet er fra pressebesøket 22. juli.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger