Hopp til innhold

Får bygge ved Femsjøen

- Media reddet oss, sier paret som har kjempet i nærmere tre år med å få bygge hytte i Halden.

Femsjøen-saken

- Da media satte fokus på vår sak, begynte hjulene å rulle. Forut for dette ble vi avspist med gjentatte utsettelser og løst snakk. Vi opplevde det som tungt og vanskelig å forholde oss til Halden kommune, sier Lars-Øyvind Johannessen.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Fylkesmannen har nå endelig slått fast at Lars-Øivind Johannessen og Tove Irene Hansen kan bygge hytte på Gjesteby i Torpedalen.

I et brev, datert 2. desember i år, slår Fylkesmannen i Østfold fast at kommunens vedtak den 20. september i år står fast, og Fylkesmannen avviser dermed også klagene fra hyttenaboene i området.

- Vi er veldig lettet. Det har vært en påkjenning å holde på med dette, sier Lars-Øyvind Johannessen til nrk.no.

Lars-Øyvind Johannessen

- Dette var en lenge etterlengtet julegave å få, sier Lars-Øyvind Johannessen om beskjeden fra Fylkesmannen i Østfold.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Media hjalp oss

Lars Øyvind Johannessen og Tove Iren Hansen kjøpte hyttetomta ved Femsjøen i 2007.

Det var Halden kommune som pekte ut hvor hytta skulle ligge, men det skulle gå nærmere tre år før Fylkesmannen kunne sette sluttstrek.

- Vi stod i stampe i forhold til Halden kommune. Det ble lovet møter og løsninger, men ingenting skjedde på flere måneder, sier Johannessen.

Han forteller at det var først da media tok tak i saken at det ble fortgang.

- Jeg kan anbefale alle, som sliter med å få sine saker igjennom i Halden kommune, å gå til media med dem.

Vi følte at vi ble avfeid i Halden kommune inntil media kom på sporet av saken, og etter det har det gått lettere, selv om vi har måttet passe på saksbehandlingen som smeder, sier han.

Utvalget for bygg, plan og teknisk drift i Halden

Utvalget for bygg, plan og teknisk drift i Halden ledes av Svein Olaussen (t.v.) Ap. Øvrige på bildet er Erik Parmer (Krf) og Per Egil Evensen (Frp).

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

- Somlet bort dokumenter

Johannessen forteller at dokumenter og vedlegg til saken ikke har fulgt med til møtene i Utvalget for bygg, plan og teknisk drift i Halden kommune.

Det samme har det vært i forhold til papirer sendt Fylkesmannen i Østfold.

- Vi har gjentatte ganger oppdaget at papirer ikke er lagt ved, som har hatt betydning for beslutningene i saken. Slik skal det jo ikke være slik, sier Lars-Øyvind Johannessen.

Gransket for politisk påvirkning

Johannessen og Hansens sak har vakt betydelig interesse i Halden gjennom de nærmere tre årene den har versert.

- Mange har henvendt seg til oss, og støttet oss. Mange har fortalt egne historier rundt byggesaker de selv har hatt i kommunen - som har vært leie å håndtere, sier han.

I 2007 ble det fradelt to hyttetomter fra gården Gjesteby ved Femsjøen i Halden. Kommunen bestemte hvor tomtene skulle ligge; mellom 50 og 70 meter fra Femsjøen.

Den ene tomteeieren fikk ja til å bygge, og satte opp sin hytte. Tre måneder senere var Johannessen klar med sin byggesøknad. Han fikk nei.

Det ble antydet at det hadde vært politisk påvirkning i saken, og en Ap-politiker -som hadde familie på en nabohytte til Johannessen, bekreftet å ha snakket med utvalgsleder og administrasjonen.

Kontrollutvalget satte saken til gransking hos Østfold kommunerevisjon for å se på prosessen, og om det var politisk innblanding underveis.

Granskingen bekreftet at samtaler mellom Ap-politikeren og utvalgsleder og administrasjon hadde funnet sted, men hovedkonklusjonen var at man ikke stod ovenfor noen politisk påvirkningsprosess.

Hyttetomt Femsjøen

Halden kommune pekte ut tomta for Johannessen og Hansen (bildet), men prosessen har vært lang og vanskelig for å få et endelig vedtak om bygging.

Foto: Privat

Slaktet saksbehandling

I 2009 så det ut til at Johannessen og samboer endelig kunne få reist hyttedrømmen sin på tomta de kjøpte ved Femsjøen.

Kommunen hadde først sagt ja til bygging, så nei og så ja igjen. Deretter gikk saken, med klager og uttalelser, fram og tilbake mellom kommunen og Fylkesmannen.

Fylkesmannen har reagert sterkt på at kommunen først godkjente hyttetomta, men senere nektet oppføring av hytta fordi den ville ligge innenfor hundremetersonen.

- Dette er en sak Halden kommune har håndtert meget kritikkverdig. Alle som ser på denne saken vil raskt se at den er behandlet på en svært dårlig måte, sa fylkesmiljøvernsjef Ottar Krohn til NRK i august i fjor.

- Håper å kunne bygge

I det rykende ferske brevet fra Fylkesmannen heter det at Fylkesmannen ikke har funnet grunnlag for å tilsidesette kommunens vedtak fra september i år om å tillate bygging.

Lars-Øivind Johannessen og Tove Irene Hansen har hatt flere titusener i utgifter i advokathonorarer underveis i prosessen, og i løpet av de tre årene har byggekostnadene økt.

Samtidig har paret gått glipp av fyllmasse de hadde sikret seg til en verdi av rundt 70 000 kroner, som de nå må kjøpe annetsteds til en mye høyere pris.

- Halden kommune har tidligere besluttet å dekke advokathonorarene vi har hatt under tvisten med kommunen med 41 000 kroner. Hva vi nå gjør videre må vi drøfte med advokat, sier han.

Nå håper Johannessen og samboeren at de kan starte byggingen når telen går.

- Det hadde vært hyggelig å bli ferdig med denne saken, og kunne sette opp hytta, sier han til nrk.no.

Les også: